Ekonomija

DA LI ĆETE VIŠE ZARADITI AKO ŠTEDITE 100.000 DINARA ILI 100.000 EVRA? NBS otkrila na kom računu ćete imati više novca

Štediša koji je na štednju u domaćoj valuti na godinu dana oročio 100.000 dinara i obnavljao je na godišnjem nivou jedanaest godina, sada bi imao oko 48.000 dinara više od štediše koji bi na isti rok položio isti iznos u evrima.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Štednja stanovništva u domaćoj valuti krajem juna 2023. godine dostigla je svoj novi najviši nivo i iznosila je gotovo 109 milijardi dinara, saoštila je Narodna banka Srbije.

Štednja stanovništva je, kako navodi NBS u saopštenju, tokom jula nastavila da raste i prema operativnim podacima premašila je 110 milijardi dinara.

"To je pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i bankarski sistem, čemu su doprinele - očuvana finansijska stabilnost i relativna stabilnost kursa dinara prema evru", navodi NBS.

Kao deo svoje strategije o dinarizaciji finansijskog sistema, Narodna banka Srbije afirmiše štednju u domaćoj valuti, ukazujući na njenu veću isplativost.

Analiza isplativosti štednje u dinarima, urađena za period od poslednjih 11 godina, ponovo dokazuje da je isplativije štedeti u domaćoj valuti i u kratkom i u dugom roku.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Štednja povećana više od šest puta

U poslednjih 11 godina dinarska štednja je povećana više od šest puta i polovinom ove godine iznosila je 108,7 milijardi dinara, a u istom periodu devizna štednja je povećana za 76 odsto, sa 7,9 milijardi na 13,9 milijardi evra.

NBS podseća da je tokom prve polovine 2023. godine, očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru.

U poslednje tri godine Narodna banka Srbije i Vlada Srbije donele su niz mera sa ciljem, kako navode, ublažavanja negativnih posledica globalne krize na privredu i stanovništvo, što je doprinelo očuvanju ukupne finansijske stabilnosti.

"Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima značajno je smanjeno od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita (od 2015. godine) i u maju je iznosilo oko 3 odsto", navodi.

Zašto se isplati štedeti u dinarima?

Narodna banka Srbije u saopštenju ističe primer zašto se isplati štedeti u domaćoj valuti.

Kako navode, najnovija polugodišnja analiza isplativosti štednje potvrđuje da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i obnavljan godišnje u periodu od jedanaest godina na kraju perioda oročenja, u junu 2023. godine, dobio blizu 48.000 dinara (preko 400 evra) više od štediše koji bi na isti rok položio isti iznos u evrima.

Izvor: EPA-EFE/Arshad Arbab

I dinarska štednja oročena na godinu dana, koja nije obnavljana u prošlih jedanaest godina je čak u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima, ističe se.

"Na uloženih 100.000 dinara, štediša koji je od juna 2022. godine štedeo u domaćoj valuti, dobio bi u istom mesecu ove godine blizu 1.900 dinara više od štediše koji bi istovremeno oročio 100.000 dinara u evrima".

(EURACTIV.rs)