Ekonomija

DA LI NEZAPOSLENOST NESTAJE AKO SE O NJOJ NE IZVEŠTAVA? Ekonomska sila odlučila da prestane da objavljuje podatake

Kina je prestala da objavljuje podatke o nezaposlenosti mladih, što je problem koji su neki videli kao ključan za usporavanje ekonomije zemlje.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kina je donela odluku da stopira objavljivanje podataka zbog ekonomskih promena u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji i njenom društvu, rekao je portparol vlade.

U junu, stopa nezaposlenosti u Kini za starosne grupe od 16 do 24 godine u urbanim sredinama dostigla je rekordan nivo od više od 20 odsto.

Centralna banka zemlje takođe je u utorak smanjila troškove zaduživanja u pokušaju da pomogne u jačanju rasta.

Zvanični podaci objavljeni u utorak pokazuju da je ukupna stopa nezaposlenosti u Kini u julu porasla na 5,3 odsto.

Istovremeno, vlada je saopštila da će privremeno obustaviti objavljivanje podataka o nezaposlenosti mladih, ali nije navela vremenski rok za suspenziju.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Treba preispitati metodu?

Portparol Nacionalnog biroa za statistiku rekao je da je potrebno preispitati metodu izračunavanja nezaposlenosti među mladima.

"Ekonomija i društvo se stalno razvijaju i menjaju. Statističkom radu je potrebno stalno unapređenje", rekao je Fu Linghui na konferenciji za novinare u Pekingu.

Fu je nagovestio da je rast broja studenata između 16 i 24 godine uticao na broj nezaposlenih, ali Kina nikada nije računala one koji se bave obrazovanjem kao nezaposlene.

Kina je počela da objavljuje podatke o nezaposlenosti mladih 2018. Međutim, trenutno ne objavljuje podatke o statusu zaposlenosti mladih u ruralnim područjima.

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Pokrivanje usta i zatvaranje očiju

Obustava objavljivanja podataka o nezaposlenosti mladih odmah je počela da se komentariše na kineskoj platformi Veibo.

"Pokrivanje usta i zatvaranje očiju, može li to zaista da reši probleme? Uz fleksibilno zapošljavanje, sporo zapošljavanje i nezavisno zapošljavanje, rad od samo jedan sat znači da niste nezaposleni. Ne uzimajte statistiku iz Zavod za statistiku ozbiljno", jedan je od komentara.

"Sve dok to ne objavim, niko nije nezaposlen", piše u drugom postu.

Saopštenje je usledilo pošto se ekonomski oporavak zemlje nakon pandemije usporava.

U najnovijem potezu vlasti da podstakne rast, Narodna banka Kine u utorak je neočekivano snizila ključne kamatne stope po drugi put u tri meseca.

Problemi kineske ekonomije

Kina je prošle nedelje prijavila nagli pad izvoza, dok je privreda skliznula u deflaciju gde cene padaju.

Još jedno pitanje koje izaziva veliku zabrinutost za kinesku ekonomiju je njeno tržište nekretnina pogođeno krizom.

U ponedeljak je najveći kineski investitor za nekretnine Country Garden upozorio da bi mogao da izgubi do 7,6 milijardi dolara za prvih šest meseci ove godine.

Kineska industrija nekretnina bila je potresena kada su 2020. uvedena nova pravila za kontrolu iznosa koji bi veliki investitori mogli da pozajme.

Sledeće godine, kineski imovinski gigant Evergrande nije platio svoje ogromne dugove i prošlog meseca je otkrio ukupan gubitak od 81,1 milijardi dolara za poslednje dve godine.

(EURACTIV.rs)