Ekonomija

ŽOZEP BORELJ O SNABDEVANJU HRANOM U NERAZVIJENIM ZEMLJAMA: Rusija se pretvara da rešava problem koji je sama stvorila

Autor Aleksandra Vrbica

"Rusija se približava ranjivim zemljama sa bilateralnim ponudama za isporuku žitarica po sniženim cenama, pretvarajući se da rešava problem koji je sama stvorila", rekao je Žozep Borelj.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropska unija je upozorila zemlje u razvoju da Rusija nudi jeftino žito "kako bi stvorila zavisnosti pogoršavajući ekonomsku situaciju i globalnu nesigurnost hrane", navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid u sredu (2. avgusta).

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pisao je u ponedeljak zemljama u razvoju i Grupi 20 kako bi ih pozvao da govore "jasnim i jedinstvenim glasom" da bi podstakli Moskvu da se vrati sporazumu koji je omogućio siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora i da prestane da gađa ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu.

Dogovor o izvozu žitarica preko Crnog mora postignut je u julu 2022. godine od strane Ujedinjenih nacija i Turske kako bi pomogli u ublažavanju globalne prehrambene krize nakon ruske invazije na Ukrajinu. Nakon što je Rusija prošlog meseca odustala od dogovora, počela je da gađa ukrajinske luke i žitnu infrastrukturu na Crnom moru i na Dunavu, a globalne cene žitarica su skočile.

Izvor: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO

"Dok se svet suočava sa isprekidanim snabdevanjem i višim cenama, Rusija se sada približava ranjivim zemljama sa bilateralnim ponudama za isporuku žitarica po sniženim cenama, pretvarajući se da rešava problem koji je sama stvorila", rekao je Borelj.

"Ovo je cinična politika namerne upotrebe hrane kao oružja za stvaranje novih zavisnosti pogoršavanjem ekonomske ranjivosti i globalne nesigurnosti hrane", dodao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je afričkim liderima prošle nedelje da je Rusija spremna da zameni ukrajinski izvoz žitarica u Afriku i na komercijalnoj i na bazi pomoći kako bi ispunila, kako je rekao, ključnu ulogu Moskve u globalnoj bezbednosti hrane.

Rusija je rekla da će razmotriti ponovno uspostavljanje crnomorskog sporazuma, ako se ispune zahtevi za poboljšanje izvoza njenih žitarica i đubriva. Jedan od glavnih zahteva Moskve je da se Ruska poljoprivredna banka ponovo poveže sa međunarodnim platnim sistemom SWIFT. EU je to prekinula u junu 2022. godine.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL

"EU nije štedela napore da osigura da sankcije nemaju uticaj na bezbednost hrane trećih zemalja. Nema sankcija na ruski izvoz hrane i đubriva u treće zemlje", napisao je Borel.

Dodao je da je "EU u potpunosti posvećena sprečavanju prekomerne usklađenosti i smanjenju rizika" i naveo neke od njih.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je prošlog meseca da su zvaničnici UN "nedavno posredovali o konkretnom predlogu" sa Evropskom komisijom da se omogući podružnici Ruske poljoprivredne banke da povrati pristup SWIFT-u.

Borelj nije pomenuo taj predlog. On je rekao da će EU "nastaviti da podržava neumorne napore" Ujedinjenih nacija i Turske da ožive crnomorski sporazum o žitu.

U sredu je Borelj podelio pismo od 31. jula sa svojim kolegama iz EU, rekavši da je cilj "da se suprotstavi ruskim dezinformacijama o globalnoj sigurnosti hrane i uticaju sankcija EU".

On je rekao da je ključno da zemlje EU nastave da lobiraju u ostatku sveta o sigurnosti hrane, posebno uoči godišnjeg okupljanja svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama sledećeg meseca u Njujorku.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da predsedava sastankom Saveta bezbednosti UN u četvrtak o gladi i globalnoj nesigurnosti hrane izazvane sukobom.

(EURACTIV.rs)