Ekonomija

UKRAJINA NAŠLA REŠENJE ZA IZVOZ ŽITA: Kakvu ulogu u tome ima Hrvatska?

Kijev i Zagreb su se dogovorili oko korišćenja hrvatskih luka za izvoz ukrajinskih žitarica.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da će izvoziti žitarice preko hrvatskih luka na Jadranskom moru i da će se žito u Hrvatsku dopremati Dunavom, a potom železnicom do jadranske obale.

Ministarstvo navodi da je sa Hrvatskom o tome postiglo dogovor. U ponedeljak je u Kijevu bio ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i tada je objavljeno da je Hrvatska Ukrajini na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita. Ukrajina nije objavila koja bi se količina žita mogla izvesti na taj način, piše Index.

Korištenjem tog transportnog puta Ukrajina želi da zaobiđe blokadu Rusije u Crnom moru, nakon što je Moskva sredinom juna otkazala sporazum o izvozu žitarica koji su dogovorili Ujedinjene nacije i Turska.

Kijev pokušava da poveća izvoz kopnenim putem preko Evropske unije, ali nekoliko susednih zemalja poput Poljske opstruira tu transportnu rutu. Mnogi poljoprivrednici u EU strahuju od pada cena ako ukrajinsko žito stigne na tržište.

Podsetimo, Rusija se krajem juna povukla iz sporazuma o žitu. Reč je o sporazumu do kojeg je došlo nekoliko meseci nakon rata uglavnom posredstvom Turske. Sporazum je omogućavao nesmetan prolaz ukrajinskim brodovima sa žitom. Prema sporazumu, ukrajinsko žito izvozilo se preko Crnog mora i Bosfora, turskog moreuza.

Ukrajina je veliki svetski izvoznik žita, baš kao i Rusija i iima razvijenu trgovinu sa Kinom i brojnim afričkim zemljama, kao i sa zapadnom Evropom.

Nakon izlaska Rusije iz sporazuma i onemogućavanja da se isti sprovodi, Ukrajina je morala da traži alternativne načine za izvoz žita. Jadransko more joj je, kad je Crno more blokirano ruskim vojnim brodovima, najbliži izlaz prema svetu.

(EURACTIV.rs)