Ekonomija

ŠTA SE DEŠAVA U EVROZONI? Uprkos ohrabrujućim podacima, region bi mogao da ide ka stagnaciji

Autor Aleksandra Vrbica

Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberg banke, izneo je u petak svoje tumačenje trenutne situacije u evrozoni.

Izvor: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Ekonomija evrozone ponovo raste. Bruto domaći proizvod u 20 zemalja evrozone porastao je za 0,3 odsto u drugom kvartalu, u poređenju sa prethodna tri meseca, prema zvaničnoj proceni objavljenoj u ponedeljak.

BDP u evrozoni je pao za 0,1% u poslednja tri meseca 2022. godine, a stagnirao je u prvom kvartalu ove godine. Zvanični podaci su pokazali da je inflacija ovog meseca nastavila da pada. Indeks potrošačkih cena u evrozoni je porastao za 5,3%, što je pad sa 5,5% u junu.

Ohrabrujući podaci

Ekonomija evrozone je prošle zime bila teško pogođena ogromnim povećanjem cena energenata koje je usledilo nakon ruske invazije na Ukrajinu - ali podaci dve najveće evropske ekonomije u petak su signalizirali da je oporavak već u toku.

"Putinov šok bledi. Visoke cene energenata i hrane teško su pogodile potrošače, ali kako se inflacija povlači dok zaposlenost i dalje raste, a rast plata je stabilan, izgleda da će realni raspoloživi prihodi domaćinstava značajno ojačati u narednim kvartalima", rekao je u petak Holger Šmiding, glavni ekonomista Berenberg banke.

Francuski BDP porastao je za 0,5 odsto u drugom kvartalu, u poređenju sa prvim kvartalom ove godine, nadmašivši očekivanja ekonomista, prema zvaničnim statistikama objavljenim u petak. Nemačka je stagnirala u poslednjem kvartalu, ali to je bilo skromno poboljšanje u odnosu na prethodnih šest meseci, kada je najveća evropska ekonomija bila u recesiji.

Uprkos naletu ohrabrujućih ekonomskih podataka, postoje znaci da bi region mogao da ide ka stagnaciji, smatra Šmiding.

On je rekao da su brojke rasta Francuske bolje od očekivanih "zbog veoma snažnog izvoza", dok su domaći pokazatelji tražnje "mnogo lošiji", uključujući pad potrošnje domaćinstava od 0,4 odsto.

"Strani kupci su značajno doprineli ovom jednokratnom dobitku u izvozu", dodao je on.

Izvor: EPA-EFE/Koen van Weel

Potražnja za poslovnim kreditima u evrozoni pala je na rekordno nizak nivo u drugom kvartalu, prema istraživanju koje je Evropska centralna banka objavila prošle nedelje. Podaci odvojenog istraživanja pokazali su da je poslovna aktivnost u julu opala najbržim tempom u poslednjih osam meseci.

Prvo očitavanje Indeksa menadžera nabavke, koji prati aktivnost u proizvodnom i uslužnom sektoru, palo je na 48,9 sa 49,9 u junu. Očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju.

Pauza za povećanje ocene?

Evropska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu u evrozoni za četvrtinu procentnog poena na 3,75 odsto u četvrtak, što je deveto uzastopno povećanje centralne banke.

Ali predsednica ECB Kristin Lagard rekla je novinarima da razmišlja o pauzi u povećanju stopa na sledećem sastanku centralne banke u septembru.

Inflacija potrošačkih cena je naglo pala sa rekordnih 10,6% u oktobru 2022. godine, ali je i dalje daleko iznad cilja ECB od 2%.

(EURACTIV.rs)