Ekonomija

RUSIJA BI MOGLA DA SE VRATI U SPORAZUM O ŽITU: Putin traži da se ispune dogovoreni uslovi

Rusija će se vratiti sporazumu o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, ali smo ako se ispune uslovi, najavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

epa10481609 Russia's President Vladimir Putin attends to deliver his annual address before the Federal Assembly at the Gostiny Dvor conference center in Moscow, Russia, 21 February 2023. 'The goal of the West is to inflict a strategic defeat on Russia, to end us once and for all. We will react accordingly, because we are talking about the existence of our country', Putin said during his state of the nation address. About 1,200 people, including lawmakers of Russia’s two-chamber parliament, Government members, heads of the Constitutional and Supreme court, and regional governors, were invited to attend the event. EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Izvor: EPA-EFE/Pavel Bednyakov/SPUTNIK

Rusija je spremna da se odmah vrati dogovoru o izvozu žitarica iz crnomorskih luka ukoliko se ispune svi prethodno dogovoreni uslovi za rusko učešće u toj inicijativi i povrati "prvobitna humanitarna suština" dogovora, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa zvaničnicima Vlade Ruske Federacije.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su u potpunosti izokrenule suštinu ovog sporazuma, što je dovelo do generisanja profita za evropske kompanije i gubitaka za ruske kompanije i proizvođače, piše Tas, prenosi Politika.

"Rusija je više puta produžavala sporazum o žitu, pokazujući čudesnu izdržljivost, strpljenje i toleranciju, ali niko nije hteo da ispuni bilo kakve obaveze prema našoj zemlji", rekao je Putin i naglasio da je Rusija morala da se nosi sa "arogancijom i bezobrazlukom" kao i sa "obećanjima i praznim pričama" Zapada.

"Zapad je učinio sve što je mogao da poremeti dogovor, a sada zapadne zemlje praktično lažu ceo svet i tvrde da je Rusija navodno kriva za narušavanje ovog sporazuma", rekao je ruski predsednik.

Putin je istakao da je osoblje UN iskreno nastojalo da se ispune sve obaveze Zapada, ali da u tome nije uspelo.

Prema njegovim rečima, dogovor o žitu doveo je do direktnih gubitaka za ruske poljoprivrednike. Putin je predočio da su se i ruski proizvođači đubriva takođe suočili sa sličnim problemom.

Podsetimo, Rusija je izašla iz sporazuma o žitu jer nije bila zadovoljna time što, kako je naveo Dimitri Peskov, nije bio ispunjen deo sporazuma koji se odnosio na Rusiju.

(EURACTIV.rs)