Ekonomija

EU DOZVOLJAVA UVOZ HRANE IZ OBLASTI FUKUŠIME: Plan Japana za ispuštanje radioaktivne vode ne smeta Evropi

Autor Aleksandra Vrbica

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je ovu odluku novinarima.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Evropska unija je ukinula sva ograničenja na uvoz hrane, uključujući ribu, proizvedenu u blizini nuklearne elektrane Fukušima u Japanu, baš u trenutku kada se Tokio priprema da ispusti tretiranu radioaktivnu otpadnu vodu u okean.

Potez Unije je usledio nakon pozitivnih rezultata testova proizvoda koje su sprovele japanske vlasti i zemlje članice EU, saopštila je Evropska komisija u četvrtak.

„Ovu odluku smo doneli na osnovu nauke, na osnovu dokaza i na osnovu procene Međunarodne agencije za atomsku energiju", rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen novinarima.

Izvor: EPA-EFE/Andy Rain

Nakon zemljotresa i cunamija 2011. usled kojih su iscurile radioaktivne materije iz nuklearne elektrane u Fukušimi, EU je ograničila uvoz hrane iz 10 prefektura u Japanu i počela da zahteva testove prehrambenih proizvoda na radioaktivnost pre izvoza. Od tada je redovno revidirala mere i postepeno ih ublažavala „kako su rizici opadali", saopštila je Evropska komisija.

Ovo saopštenje dolazi ubrzo nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju odobrila kontroverzni plan Japana za ispumpavanje otpadnih voda iz nuklearne elektrane u Tihi okean. Vlada je saopštila da će proces početi ovog leta, ali nije precizirala datum.

Nuklearni nadzornik je insistirao da je planirana mera bezbedna, da ispunjava međunarodne standarde i da odgovara praksi nuklearnih elektrana širom sveta, uključujući i one u Sjedinjenim Američkim Državama. Tretirana kontaminirana voda će biti jako razređena i puštena postepeno u okean tokom dužeg niza godina.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Međutim, ta uveravanja nisu uspela da uguše strahove o bezbednosti japanskog izvoza hrane među nekoliko njegovih suseda, uključujući Južnu Koreju.

U sredu je Hong Kong, jedan od najvećih svetskih kupaca japanske ribe, rekao da će zabraniti uvoz morskih plodova iz 10 prefektura u zemlji ako Tokio nastavi sa ispuštanjem otpadnih voda.

Ranije ovog meseca, Kina je najavila da će zadržati zabranu uvoza hrane iz 10 japanskih prefektura, uključujući Fukušimu, i pojačati inspekcije za praćenje „radioaktivnih supstanci, kako bi se osigurala bezbednost uvoza japanske hrane u Kinu".

Evropska komisija je u svom saopštenju od četvrtka pozvala japansku vladu da nastavi da prati domaću proizvodnju hrane zbog radioaktivnosti.

„Ovo posebno uključuje ribu, riblje proizvode i morske alge u blizini mesta ispuštanja kontaminirane rashladne vode. Takođe je važno da japanska vlada sve rezultate učini dostupnim javnosti", navodi se.

(EURACTIV.rs)