Ekonomija

EKONOMSKI ODNOSI SA KINOM MAČ SA DVE OŠTICE: Ambasador EU žali zbog nedostatka napretka u trgovini sa azijskim gigantom

Autor Milena Antonijević

Ambasador Evropske unije u Kini, Horhe Toledo, izrazio je žaljenje zbog nedostatka „značajnog napretka“ sa Pekingom u trgovinskim pregovorima, jer zemlje EU nastoje da smanje svoju ekonomsku zavisnost od azijskog giganta.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija obustavila je svoje napore da natera države članice i parlament da ratifikuju sporazum o ulaganju koji je postignut sa Kinom krajem 2020. godine, nakon sedam godina pregovora, nakon razlika oko ljudskih prava u većinski muslimanskom regionu Sinđiang.

Sa zahlađenjem odnosa, EU je takođe u maju odlučila da „prilagodi" poziciju prema Kini kako bi smanjila svoju ekonomsku zavisnost u trenutku kada se sumnja da je Peking dao prećutnu podršku Moskvi u ratu sa Ukrajinom.

„Žao mi je što moram da kažem da imamo dijalog o ekonomskim pitanjima i trgovini koji nije postigao nikakav napredak, ili barem suštinski napredak, u poslednje četiri godine", rekao je ambasador EU Horhe Toledo na forumu u Pekingu.

„Želimo angažman sa Kinom, ali nam je potreban napredak, i to ove godine", rekao je Toledo i dodao da će ekonomski dijalog na visokom nivou između dve strane biti održan u septembru.

Za EU je Kina „istovremeno partner, konkurent i sistemski rival", rekao je on.

Komisija je u martu iznela predloge za obezbeđivanje zaliha materijala, kao što su litijum ili nikl, potrebnih za proizvodnju ključnih tehnologija kao što su baterije i solarni paneli.

Nemačka, Francuska i Italija saopštile su prošle nedelje da će bliže sarađivati u nabavci sirovina jer Evropa ima za cilj da smanji svoje oslanjanje na uvoz iz zemalja kao što je Kina.

Jedno od najspornijih pitanja između EU i Kine odnosi se na dvosmislen stav Pekinga o invaziji Moskve na Ukrajinu.

Iako Kina ne priznaje teritorije koje je Rusija pripojila Ukrajini, ona takođe nije osudila invaziju Moskve.

„Ukrajina je pitanje koje može da napravi ili prekine odnose između Evropske unije i Kine", rekao je španski ambasador u Kini Rafael Deskalar Mazaredo na istom forumu.

„To ih može značajno unaprediti, ili ih može poslati na veoma negativan put", kazao je on.

(EURACTIV.rs)