Ekonomija

ITALIJANI IPAK NEĆE U “PASTA ŠTRAJK”: Ova namirnica im više nije preskupa, a nova briga su voće i povrće

Cene paste u Italiji su krenule da padaju, ali Italijani će morati ipak da se pomire sa činjenicom da će im poskupeti voće i povrće.

Izvor: EPA PHOTO/EPA/

Italijansko ministarstvo privrede saopštilo je da su cene testenina pale u proseku za 0,3 odsto u maju, u poređenju sa mesecom ranije. Kako su istakli, sistem praćenja koji su uspostavili je imao nemaravani efekat smanjenja cena.

Kao rezultat toga, grupa potrošača “Asutenti” otkazala je “pasta štrajk” planiran za ovu nedelju, sa namerom da snizi cene smanjenjem potražnje.

Međutim, predsednik udruženja Furio Truci rekao je za “Asošijeted pres” da su, uprkos opštem padu svih cena, cene testenina uporno visoke u nekim gradovima i da grupa još uvek razmatra ciljane štrajkove kasnije ovog leta.

Kada su prvi put najavljivali štrajk zbog cena testenina, u tom trenutku je zabeleženo poskupljenje od 6,1 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Cena kilograma testenine pala je sada na 2,12 evra u jadranskom lučkom gradu Ankoni sa najviših 2,44 evra u martu, i na 2,02 evra u Đenovi sa maksimuma od 2,38 evra. Cena je u mnogim gradovima pala ispod dva evra.

Kuvanje je i dalje skupo

Ali inflacija je i dalje problem za italijanske kuhinje zbog visoke cene ostale hrane.

Cene povrća u maju porasle su u proseku za skoro 15 odsto u odnosu na prethodnu godin. Cena krompira, na primer, porasla je za 22 odsto, u poređenju sa porastom od devet odsto registrovanom mesec dana ranije, prema podacima italijanske statističke agencije.

Izvor: EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Grupa “Asutenti” se zalaže za uspostavljanje sličnog odbora za praćenje cena voća i povrća, za koje kaže da bi mogle biti rezultat nedavnih fizičkih nepokode koje su oštetile useve.

Otkud ideja o “pasta štrajku”?

Podsetimo, Ministarstvo privrede Italije saopštilo je da je cena testenine u martu skočila za 17,5 odsto, a u aprilu za 16,5 odsto zbog čega su se održavali krizni sastanci i najavljivana mogućnost štrajka.

Testenina je, kako je EURACTIV.rs pisao krajem maja, poskupela usled činjenice da su proizvođači prodavali zalihe, koje su napravljene kada je cena sirovih materijala bila viša.

Koliko je ova namirnica bitna Italijanima, svedoči istraživanje sprovedeno prošle godine prema kojem prosečan Italijan godišnje konzumira 23 kilograma paste.

(EURACTIV.rs)