Ekonomija

OPTIMISTIČNE PROGNOZE EKONOMISTA: Ministar trgovine objavio da je Srbija pobedila inflaciju

Autor Milena Antonijević

Ekonomisti predviđaju da nam predstoji period brzog i znatnog obaranja međugodišnje inflacije i da se zato smanjuju prinosi na naš javni dug. Ministar Momirović izjavio da je Srbija pobedila inflaciju.

Izvor: MUST/Đ.K.

Kamate na naš javni dug padaju, a uspešnost prodaje obveznica je povećana, pokazuju poslednje prodaje državnih hartija od vrednosti, piše Politika.

Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj u Ekonomskom institutu, kaže da je prinos na srpske obveznice sada neuporedivo niži u odnosu na krizni momenat krajem leta i početkom jeseni 2022. kada je dostizao osam i više od osam procenata. Kako kaže, Srbija je na globalnom nivou dostigla vrhunac u restriktivnosti monetarne politike centralnih banaka i po tom osnovu visine kamatnih stopa. Kao posledicu toga, u narednom periodu nas očekuje preokret i postepeno spuštanje kamata na javni dug.

„Predstoji nam period brzog i znatnog obaranja međugodišnje inflacije. To se vidi počev od pokazatelja inflacije mereno indeksom potrošačkih cena, ali i preko inflacije merene veleprodajnim cenama, uvoznim cenama sirovina, poluproizvoda, berzanskim cenama. Sve će to u kratkom roku da se prelije na maloprodajne cene. Taj trend će pratiti i kamatne stope, odnosno politike centralnih banaka”, ističe Nikolić.

Mi smo dostigli vrhunac povećanja kamata i sad očekujemo kretanje naniže, u suprotnom smeru.

„ Cenovni pritisak je sada potpuno preokrenut. Ono od čega je poticao porast sada deluje na obaranje cena. Naravno imamo i negativni efekat što se same kompanije bore da održe profitne stope preko visokih cena svojih proizvoda. Međutim, pritisci na obaranje inflacije će ih svakako naterati da koriguju cenovnike protiv njihov volje naniže”, navodi Nikolić.

Dodaje da su cene uvek neelastične kad idu naniže, odnosno sporije se smanjuju, ali pritisak je tako intenzivan da će morati to da rade zbog konkurencije.

Narodna banka Srbije prošle sedmice prekinula je niz povećanja svojih kamatnih stopa.

Naša centralna banka sledi sve ono što rade i druge centralne banke. Iako naša monetarna politika ima ograničeno dejstvo, jer može da deluje samo na kredite i kamate u dinarima. Na one u evro znaku utiče preko euribora politika Evropske centralne banke”, kaže on.

U podacima Uprave za javni dug uočava se da investitori sada prognoziraju pad prinosa na trogodišnje, petogodišnje i sedmogodišnje obveznice, ali da se u slučaju dužeg roka kamate povećavaju na 6,675 odsto. Nikolić navodi da je to pitanje sagledavanja rizika. Kamata na godišnje obveznice veća je nego na petogodišnje zato što se procenjuje da je dostignut maksimum inflacije i da će u srednjem roku padati.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Srbija pobedila inflaciju uvezenom sa istoka Evrope koja je bila u porastu poslednjih godinu dana i podvukao da se trend rasta cena zaustavio i da polako počinju da padaju.

Momirović je rekao da su iza nas teške nedelje, možda i najteže u ovom veku, ali i pod tim okolnostima država mora da radi svoj posao i ne sme da stane. On je dodao da danas možemo da govorimo o tome da pad cena najbolje vidi na velikom broju akcija u supermarketima i da će ovaj trend uskoro ostati trajan.

Prema njegovim rečima u prethodnih 10 godina, prvi put u istoriji naše zemlje imamo stabilan kurs dinara.

(EURACTIV.rs)