Ekonomija

KAKO ĆE SE REGULISATI FINANSIJSKE USLUGE IZMEĐU EU I VELIKE BRITANIJE? Usvojen nacrt Memoranduma o razumevanju

Autor Aleksandra Vrbica

Memorandum o razumevanju je prvobitno dogovoren u martu 2021. godine, ali je postao predmet spora između Londona i Brisela oko protokola o Severnoj Irskoj, a izvršna vlast EU je odbila da ga finalizuje.

Izvor: EPA-EFE/NEIL HALL

Evropska unija i Velika Britanija ojačaće saradnju u oblasti regulisanja finansijskih usluga nakon što je Evropska komisija u sredu (17. maja) usvojila nacrt Memoranduma o razumevanju (MOR) o tom sektoru.

Memorandum je prvobitno dogovoren u martu 2021. godine, ali je postao predmet spora između Londona i Brisela oko protokola o Severnoj Irskoj, a izvršna vlast EU je odbila da ga finalizuje.

Reforme protokola, koji postavljaju pravila trgovine za robu koja putuje između Britanije i Irske, poznata kao Vindzorski okvir, dogovorili su zvaničnici Velike Britanije i EU u februaru i sada su ih ratifikovale obe strane. Memorandum o razumevanju sada treba da odobre ministri finansija EU na sledećem sastanku u junu, nakon čega će on zvanično stupiti na snagu.

Sporazum o trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i EU nakon Bregzita ne pokriva finansijske usluge, što znači da kompanije sa sedištem u UK ne mogu da pružaju svoje usluge širom Unije nakon što EU nije pristala na „međusobno priznavanje" zakona o finansijskim uslugama Ujedinjenog Kraljevstva.

Umesto toga, uključuje samo zajedničku deklaracijuo regulatornoj saradnji finansijskih usluga koja obećava transparentnost i odgovarajući dijalog tokom procesa usvajanja, suspenzije i povlačenja odluka o ekvivalentnosti od strane Evropske komisije.

Memorandum o razumevanju se ne bavi pristupom firmi sa sedištem u UK jedinstvenom tržištu - ili pristupom firmi iz EU tržištu UK - niti prejudicira usvajanje odluka o ekvivalentnosti.

Ovo će uključivati Zajednički forum za finansijsku regulativu EU i Velike Britanije na kojem će regulatori dve strane moći da razgovaraju o pitanjima u vezi sa finansijskim uslugama, što je najveća industrija u Velikoj Britaniji u smislu prihoda i poreza.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Uverena sam da će naš odnos i budući angažman u finansijskim uslugama biti izgrađen na zajedničkoj posvećenosti očuvanju finansijske stabilnosti, integriteta tržišta i zaštite potrošača i investitora", rekla je komesarka EU za finansijske usluge Mejrid Mekginis.

Iako je izlazak Velike Britanije sa jedinstvenog tržišta EU primorao mnoge kompanije da premeste neke od svojih usluga u Uniju, London nije izgubio svoju poziciju glavnog finansijskog centra Evrope.

Prošlog decembra, britanski kancelar Džeremi Hant izneo je planove za prve velike regulatorne promene od Bregzita u sektoru finansijskih usluga Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući predloženo ukidanje i zamenu direktive EU Solventnost II koja reguliše industriju osiguranja, zajedno sa preko 30 drugih reformi za smanjenje regulacija.

(EURACTIV.rs)