Ekonomija

KAMATNE STOPE NAJVIŠE U POSLEDNJIH 16 GODINA: Najveća ekonomija sveta se nada da će ovako izbeći recesiju

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

U Americi su kamatne stope najviše za poslednjih 16 godina, a zvaničnici Sistema federalnih rezervi nadaju se da će ovim potezom izbeći recesiju.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Centralna banka Amerike podigla je kamatne stope na najviši nivo u poslednjih 16 godina, u nastojanju da se izbori sa rastom cena.

Sistem saveznih rezervi saopštio je da je ključna kamatna stopa podignuta za 0,25 procenata, što je deseti rast u poslednjih 14 meseci. Više kamatne stope naglo su podigle cene kredita u najvećoj ekonomiji sveta, što je dovelo do usporavanja sektora kao što su nekretnine, i odigralo ulogu u nedavnoj propasti više američkih banaka.

Predsednik Sistema saveznih rezervi, Džerom Pauel, rekao je da je u toku "značajna promena".

"Ne možemo više da kažemo da predviđamo dodatni skok kamatnih stopa, ali ćemo se voditi podacima koji dolaze do nas", rekao je on.

Sistem saveznih rezervi počeo je agresivno podizanje kamatnih stopa prošle godine, dok su cene u Americi rasle najbržim tempom za poslednjih nekoliko decenija. Centralne banke širom sveta, uključujući i Evropu, preduzele su slične korake.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Više kamatne stope znače da su krediti skuplji, kao i druga zaduživanja i kupovina nekretnina. Podizanjem kamatnih stopa se zvaničnici nadaju padu potražnje, i samim time i opadanju cena.

Nedavne propasti nekoliko američkih banaka, kao i smanjenje pozajmljivanja kao njihov rezultat, verovatno će se odraziti na ekonomiju, dodao je Pauel.

"Ali nadamo se da će SAD izbeći recesiju, jer je nezaposlenost još uvek niska, a stopa zapošljavanja snažna. Mislim da je i dalje moguće da izbegnemo recesiju, da je ovoga puta situacija drugačija", rekao je on.

(EURACTIV.rs)