Društvo

LAŽNI SAJTOVI NAPLAĆUJU ULAZAK U EU: Fronteks upozorava na prevaru

Autor Aleksandra Vrbica

Evropska agencija za kontrolu granica i obalsku stražu (Fronteks) podržava Evropsku komisiju u pripremi kampanje javnog informisanja o ETIAS-u (Evropskom sistemu putnih informacija i odobrenja), kako bi se izbegle sve nedoumice

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropska agencija za kontrolu granica i obalsku stražu (Fronteks), zajedno sa drugim institucijama EU i 30 evropskih zemalja, trenutno se priprema za pokretanje ETIAS-a (Evropskog sistema putnih informacija i odobrenja) koje se očekuje 2024. godine.
Uz ETIAS, putnici kojima nije potrebna viza za ulazak u zemlje EU moraće da podnesu zahtev za odobrenje putovanja pre polaska. Sistem će sprovesti proveru ovih putnika kako bi utvrdio da li predstavljaju rizik za bezbednost, ilegalnu migraciju ili javno zdravlje čime će dodatno ojačati unutrašnju bezbednost EU, navodi se na sajtu Fronteksa.

ETIAS će biti dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, a kako uvođenje ovog sistema utiče na državljane oko 60 zemalja kojima nije potrebna viza - potencijalno 1,4 milijarde ljudi - od suštinske je važnosti da budu dobro informisani o predstojećim promenama u vezi sa putovanjima u EU.

Fronteks podržava Evropsku komisiju u pripremi kampanje javnog informisanja o ETIAS-u, za koju se očekuje da će početi šest meseci pre početka rada sistema. Zvanični ETIAS sajt europa.eu/etias, pokrenut prošle godine, takođe pruža putnicima informacije o novim zahtevima, procesu prijave, žalbama i drugim relevantnim temama. Putnici će moći da podnesu svoje ETIAS prijave isključivo preko ove zvanične veb stranice kada sistem postane operativan.

Pripadnici Fronteksa
Izvor: BORYANA KATSAROVA/EUROPEAN COMMISSION

„Postali smo svesni da je broj nezvaničnih ETIAS sajtova na više jezika nedavno porastao na preko 50. Dok neki od ovih sajtova vode prave kompanije za posredovanje, druge možda nisu toliko pouzdane", rekao je Fransoa Laruel, director Odseka za centralnu jedinicu ETIAS u Fronteksu.

Uredba ETIAS dozvoljava komercijalnim posrednicima da podnesu zahtev za odobrenje putovanja u ime drugih. Međutim, pošto će proces prijave zahtevati od putnika da dostave informacije iz pasoša, broj kreditne kartice i druge lične podatke, važno je osigurati da se oni ne zloupotrebe.

Kada ETIAS bude pokrenut, komercijalni posrednici će morati da koriste samo zvanični ETIAS sajt kako bi podneli zahtev za odobrenje putovanja u ime svojih klijenata. Prijavljivanje na zvaničnom sajtu košta 7 evra, a svi dodatni troškovi idu na račun posrednika.

„Prilikom podnošenja zahteva za ETIAS autorizaciju, važno je da putnici razmotre kome daju svoje lične podatke i koliko su spremni da plate pored naknade za prijavu. Važno je da putnici odvoje vreme i pažljivo procene ove faktore", dodao je Laruel.

(EURACTIV.rs)