Društvo

TALAS POBUNE POTAPA NEMAČKU: Od sutra u blokadi i najprometniji aerodromi, raste pritisak radnika na vlast

Svi putnici koji su želeli da sutra polete sa frankfurtskog aerodroma će morati da promene planove, a pod blokadom će se naći i onaj u Hamburgu

Izvor: Printscreen/Youtube/Wonderliv Travel

Protesti radnika u Nemačkoj sutra će proširiti i na neke važne aerodrome, uključujući onaj najprometniji u Frankfurtu, nakon što je sindikat Verdi pozvao na štrajk osoblja koje obezbeđuje bezbednost na aerodromima da bi tako povećao pritisak na Vladu Nemačke prilikom pregovora o platama.

"Bezbednosni kontrolni punktovi van tranzitne zone će biti zatvoreni i zbog toga putnici neće moći da se ukrcaju na letove iz Frankfurta", navodi se u saopštenju operatera frankfurtskog aerodroma, kompanije Fraport.

Svi putnici koji su želeli da sutra polete sa frankfurtskog aerodroma će morati da promene planove, prenose mediji.

Portparol Aerodroma Berlin-Brandenburg je rekao da su svi sutrašnji odlazni letovi otkazani, ali da će se situacija na berlinskom aerodromu vratiti u normalu u petak. Aerodrom Hamburg saopštio je da će preduzeti slične mere, prenosi fr.de.

"Svih 126 odlaznih letova u četvrtak će biti otkazano ili će se realizovati bez putnika", saopštio je hamburški aerodrom i dodao da sutra treba očekivati i kašnjenja i otkazivanja dolaznih letova.

Štrajk mašinovođa već paralisao zemlju

Štrajk koji su mašinovođe pokrenule već je napravio problem širom zemlje, kako u putovanjima tkao i u transportu robe. Nemačke mašinovođe ponovo su prošle nedelje (24. januara) zaustavile železnički saobraćaj tražeći kraće radno vreme i povećanje plata i započele šestodnevni štrajk koji bi zemlju mogao da košta i do jedne milijarde evra dnevno.

Ovo je drugi put ovog meseca da su članovi GDL sindikata (sindikat železnički radnika) Nemačke stupili na štrajk u tekućem sporu oko plata sa nacionalnom železničkom kompanijom "Deutsche Bahn".

Kako je najavljeno, ovo će prouzrokovati kašnjenja i otkazivanja na dugim relacijama, ali i regionalnim i gradskim do ponedeljka. Transport tereta takođe će se suočiti s "znatnim ograničenjima".

Unapred rezervisane karte za vreme štrajka ostaće važeće za buduća putovanja, dodali sui z "Deutsche Bahn". Putnici takođe mogu otkazati svoje rezervacije i dobiti puni povrat novca.

(J.N./EURACTIV.rs)