Društvo

U VIŠE GRADOVA ITALIJE PROTESTI PROTIV FEMICIDA: Sa skupova poruke i za vladu Đorđe Meloni

Autor Milena Antonijević

U više italijanskih gradova organizovani su protesti protiv porasta broja femicida, a demonstranti su zahtevali više akcija od vlade Đorđe Meloni

Izvor: EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Povodom Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nakon tragične smrti Đulije Čeketin, koju je ubio njen bivši dečko, građani su pozvali na konkretnu akciju kako bi se zaustavio sve veći broj femicida u Italiji.

Političari u vladi su iskoristili priliku da izraze žaljenje i uvere prisutne u svoju posvećenost rodno zasnovanom nasilju, počevši od mera koje su nedavno usvojene u parlamentu i koje su podržale sve stranke.

„Slobodni smo i niko nam ne može oduzeti slobodu. Niko ne može misliti da smo u njihovom vlasništvu", rekla je premijerka Đorđa Meloni (Fratelli d'Italia/ECR) i podsetila sve da mogu da pozovu 1522 za hitnu pomoć, ukoliko se nađu u opasnosti.

„Kada žene umiru svaki treći dan, crveno svetlo mora biti stalno uključeno. Ali to nije dovoljno. Ima još mnogo toga da se uradi i na nivou kulture, uključujući i kampanje u školama", dodala je Meloni.

U četvrtak je usvojen predlog zakona Ročela za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ima za cilj povećanje zaštite žrtava kroz preventivne mere, jačanje mera predostrožnosti i snižavanje cenzusa za krivičnu zaštitu, kao i obezbeđenje izvesnosti vremenskog okvira za postupke koji se odnose na krivična dela rodnog ili porodičnog nasilja.

Većinske i opozicione stranke su jedinstvene po ovom pitanju, iako imaju različite prioritete: desnica u represiji i levica u prevenciji.

Eli Šlajn, sekretarka Demokratske partije (PD/S&D), takođe je učestvovala na subotnjim demonstracijama u Rimu, koje je organizovalo udruženje „Non una di meno".

„Izvanredna energija na demonstracijama i ovde, i u ostatku Italije. Važan je signal da zemlja poziva na korak napred protiv rodnog nasilja. Represija nije dovoljna. Moramo insistirati na prevenciji kako bi se iskorenila patrijarhalna kultura", kazala je ona.

Međutim, veliki protest u Rimu bio je kontroverzan.

Grupa demonstranata bacila je flaše i dimne bombe na sedište Pro Vita, udruženja koje se zalaže za tradicionalnu porodicu i koje je protiv abortusa.

(EURACTIV.rs)