Društvo

JOŠ JEDAN KOBNI BRODOLOM MIGRANATA: Poginulo najmanje 60 ljudi kod Zelenortskih ostrva

Autor Milena Antonijević

Pretpostavlja se da je najmanje 60 migranata poginulo nakon katastrofe čamca kod Zelenortskih ostrva u zapadnoj Africi, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Izvor: YouTube/screenshot/Guardian News

Na brodu je u to vreme bila 101 osoba, pri čemu je 38 ljudi, uključujući četvoro dece, spašeno je iz brodoloma, rekao je IOM za CNN.

Potvrđeno je da je sedam osoba poginulo, a 56 osoba se vodi kao nestalo. Oni koji su nestali na moru smatraju se mrtvima, prema IOM-u, što ukazuje da je broj mrtvih 63.

„Još uvek nisu jasne okolnosti onoga što se dogodilo sa čamcem, ali nasukanost na moru u ovom dužem vremenskom periodu predstavlja ozbiljne rizike pored utapanja", rekao je portparol IOM-a Safa Msehli za CNN, dodajući da to uključuje rizik od hipotermije i dehidracija.

Prema IOM-u, čamac je 10. jula otputovao sa obale Fas Boje u Senegalu i spašen je 15. avgusta.

Izvor: YouTube/screenshot/Guardian News

Arhipelag Zelenortskih ostrva sastoji se od 10 ostrva i nalazi se u severnom Atlantiku oko 570 kilometara od krajnjeg zapadnog vrha Afrike.

Nejasno je da li su migranti nameravali da stignu do Zelenortskih ostrva kao svoje konačno odredište ili su se uputili ka Kanarskim ostrvima, drugom arhipelagu oko 1.500 kilometara severno.

Izvor: YouTube/screenshot/Guardian News

Kanarska ostrva su deo Španije, a poslednjih godina postaju sve popularnija destinacija za migrante iz zapadne Afrike koji pokušavaju da stignu do Evrope.

Ukupno 9.864 migranta stiglo je čamcima na Kanarska ostrva ove godine do 15. avgusta, što je pad od 4,7 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštilo je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

(EURACTIV.rs)