Društvo

ZAVRŠEN 9. PROTEST "SRBIJA PROTIV NASILJA": Blokada saobraćaja i demonstranti ispred zgrade Pinka

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Novi protest "Srbija protiv nasilja" 1. jula odveo je demonstrante ispred Pinka, u više gradova bile blokirane saobraćajnice.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U 15 gradova u Srbiji u subotu je održan 9. protest "Srbija protiv nasilja". U Beogradu je bio blokiran saobraćaj ispred Skupštine a protest je potom nastavljen ispred Televizije Pink.

Ova televizija je nakon zahteva organizatora prekinula rijaliti "Zadruga", da bi pre nekoliko dana bila najavljena nova sezona. Na zgradi televizije bila je istaknuta ogromna zastava Srbije, zbog čega je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević podneo krivičnu prijavu protiv vlasnika, Željka Mitrovića. Milivojević je prijavu podneo zbog navodnog kršenja člana 33 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Srbije. Prema rečima naših reportera, ispred Pinka je puštana glasna muzika i postavljeno je jako obezbeđenje, kao i zaštitno staklo. 

Osim Beograda, protesti se održavaju u Smederevu, Subotici, Kragujevcu, Leskovcu, Šapcu, Zrenjaninu, Pirotu, Vranju, Žagubici, Kraljevu, Kuršumliji, Jagodini, Prokuplju i Temerinu, dok je protest u Nišu odložen. Prvi put su, osim saobraćaja, bila blokirana i dva poteza pruge.

Na protestu u Beogradu obratili su se glumica Bojana Novaković i reditelj Stevan Filipović, profesorka Više škole u Ćupriji Suzana Milutinović, sportski novinar Smiljan Banjac, kao i predstavnici grupe "Studenti protiv nasilja". Novakovićeva je rekla da "sve mora da stane" i da nasilje predstavlja normalizaciju agresije prema slabijima, pre svega prema ženama i deci. 

Pogledajte fotografije protesta.

(EURACTIV.rs)