Društvo

KOJA ZEMLJA BI MOGLA BITI VELIKA LGBTK TURISTIČKA DESTINACIJA? Osim turizma, prepoznali su i druge pozitivne strane

Autor Milena Antonijević

Vlada Nepala pokazuje interesovanje za ulaganje u usluge specifične za LGBTK kako bi se uključila u „ružičastu ekonomiju“ vrednu više milijardi dolara i promovisala uključivanje LGBTK u turističku industriju zemlje.

Izvor: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Kao prvi otvoreni gej parlamentarac u Nepalu, Sunil Babu Pant godinama je obrazovao svoje kolege o LGBTK temama. Više od decenije kasnije, bivši poslanik i aktivista deli slično znanje sa lokalnim stanovništvom i turistima na ulicama glavnog grada.

Pant je subotom domaćin šetnje kroz baštinu srca Katmandua, koje je prošarano drevnim hramovima, stupama i oronulim starim kućama koje su izdržale slučajnu urbanizaciju. Tročasovni obilazak predstavlja gradske matrijarhalne verske lokacije dok istražuje elemente roda.

Ove lokacije, neke u hinduističkim hramovima, sadrže slike i drvene rezbarije sa božanstvima koja se bave intimnim činovima, zajedno sa homoerotskim ilustracijama i hermafroditskim figurama.

„Videćete mnogo golotinje, to je sasvim normalno. Živeti u Katmanduu, to treba shvatiti kao ponos, a ne sramotu", kaže Pant.

Pantova turneja nasleđa, koju je on započeo 2010. godine, lični je poduhvat, delimično usmeren na promociju LGBTK turizma u toj južnoazijskoj zemlji. Sada, vlada Nepala pokazuje interesovanje za ulaganje u usluge specifične za LGBTK kako bi se uključila u „ružičastu ekonomiju" vrednu više milijardi dolara i promovisala uključivanje LGBTK u turističku industriju zemlje.

Kao početni korak, Turistički odbor Nepala, kvazi-vladina organizacija, udružio se sa državnom Nepalskom planinarskom akademijom kako bi u aprilu pokrenuo prvi program obuke vodiča za planinarenje u zemlji za LGBTK osobe. Pošto je Nepal ove godine zabranio solo trekere, organizatori kažu da će novi diplomci pomoći u ispunjavanju potražnje turista koji posebno žele da angažuju LGBTK vodiče.

Nepal, dom osam od 10 najviših planina na svetu, smatra se idealnom destinacijom za planinarenje. Iako nema zvaničnih podataka, anegdotski dokazi sugerišu da mnogi LGBTK putnici posećuju zemlju, zbog čega je „važno obučiti ljude koji ih bolje razumeju", kaže Himal Pandit, koordinator programa obuke.

Manoj/Asshika, koji se identifikuje kao rodno fluidan i radije koristi samo imena, kaže da bi program na kraju omogućio učesnicima da u budućnosti osnuju svoju turističku agenciju fokusiranu na LTBTK, od koristi kako stranim tako i domaćim planinarima.

„Volim treking, ali nisam nalazio prijatelje i vodiče sa kojima bih išao", kaže Manoj/Asshika.

„Sada se osećam samouvereno da vodim ove ture. Počinjemo novi trend, mi smo zapravo kreatori takvih trendova", kaže on.

Ravit Kushmi, učesnik koji se identifikuje kao gej, trening naziva „istorijskim", dodajući da oni mogu služiti kao nepalski ambasadori LGBTK turizma. Osim usluga vezanih za treking, on kaže da bi vodiči takođe mogli da upoznaju posetioce sa lokalnom LGBTK scenom i prostorima prilagođenim ovoj populaciji.

Trenutno, Nepal ima nekoliko otvorenih objekata fokusiranih na LGBTK, uključujući dobro poznati Pink Tiffani bar u turističkoj oblasti Thamel. Pant veruje da je većina generalno tolerantna, a pro-LGBTK zakoni u zemlji čine Nepal sigurnom destinacijom za turiste, koji ne bi morali da kriju svoj identitet.

Peticija čiji je autor Pant dovela je do značajne presude 2007. godine, kada je Vrhovni sud Nepala naložio vladi da ukine diskriminatorne zakone i dodeli jednaka prava LGBTK zajednici. Te zaštite su kasnije ugrađene u nepalski republički ustav 2015. godine.

„Zemlje koje pokazuju inkluzivnu vladu, imaju koristi od povećanog turizma", napisao je Džon Tanzela, predsednik Međunarodnog udruženja LGBTK+ putovanja (IGLTA).

„Imati zakone je divno, ali ponosno promovisanje tih inkluzivnih politika šalje snažnu poruku, ne samo LGBTK+ putnicima, već i njihovim prijateljima, porodicama i saveznicima.

Nepal je rangiran na 44. mestu među 203 zemlje i teritorije u Indeksu bezbednosti LGBTK+ putovanja za 2023. Bio je lider u Aziji, a slede Tajvan na 48. mestu, Indija na 51. i Tajland na 62. mestu.

Tajvan se, sa svojim zakonom o ravnopravnosti u braku, pozicionirao kao destinacija pogodna za LGBTK. U međuvremenu, Tajland koristi svoje gej romantične drame, razne događaje i medicinski turizam da privuče posetioce.

Pant veruje da LGBTK turisti godinama favorizuju te destinacije, a Nepal nudi sveže iskustvo putovanja u Aziji. Godine 2010. nakratko je vodio prvu gej turističku agenciju u Nepalu, Pink Mountain, i organizovao više venčanja istopolnih osoba.

U prvom događaju ove vrste, američki par, Kortni Mičel i Sara Velton, postale su viralni par nakon hinduske ceremonije venčanja u hramu u Katmanduu te godine.

Jednakost u braku još uvek nije legalna u Nepalu, ali Pant kaže da ljudi mogu da poštuju svoje veze i da se venčaju simbolično.

Vrhovni sud Nepala je 28. juna izdao privremenu naredbu kojom se nalaže relevantnim vladinim odeljenjima da uspostave „prelazni mehanizam" za registraciju braka LGBTK parova.

„Istopolna venčanja bi bila veoma unosna za Nepal", dodaje Pant.

„Nepal ima potencijal ako se promoviše kao destinacija za istopolna venčanja i medeni mesec za LGBTK parove. Postoji neiskorišćeno tržište."

Nepal pokušava da oživi svoju turističku industriju, razorenu zemljotresom 2015. i pandemijom Covid-19. Turistički odbor Nepala planira da uskoro pokrene i zvaničnu LGBTK turističku kampanju.

„Ovo će doprineti nepalskom turizmu", kaže Mani R. Lamichhane, direktor Nepalskog turističkog odbora.

„Nismo zvanično istraživali ili ušli na ovo tržište. Ali sada smo spremni da proglasimo Nepal destinacijom koja je pogodna za LGBTK."

Osim što će doneti preko potrebne turističke dolare, „ružičasti turizam" u Nepalu će verovatno stvoriti i poslove u vezi sa turizmom za lokalno stanovništvo koje se otvoreno identifikuje kao LGBTK. Jedan od vodiča za treking pripravnike kaže da će im to dati veću vidljivost i razbiti stereotipe.

„U Nepalu postoji negativna i pogrešna percepcija o tome čime se bave transrodne žene, kaže Rubina Bhujel, koja se identifikuje kao trans žena.

„Ako smo vidljivi u drugim profesijama, kao što su vodiči za treking, onda to pomaže promeni percepcije.

Lokalni akademici koji proučavaju rodne manjine u Nepalu veruju da je promovisanje LGBTK turizma ohrabrujuće i da će se njegov uticaj proširiti daleko od ekonomskih koristi.

Madhurima Bhadra, koja predaje rod i javno zdravlje na nepalskom Univerzitetu Mid-Vest, kaže da bi LGBTK turističke kampanje mogle delimično da postanu katalizator pozitivnih promena za članove zajednice.

Junski izveštaj UN Vomen sugeriše da se uprkos progresivnim zakonima u zemlji, mnoge nepalske LGBTK osobe i dalje bore sa društvenom stigmom i raznim oblicima nasilja.

„Ako je vlada ozbiljna u vezi sa ovom kampanjom, mora da učini više da ukloni stigmu i nedostatak razumevanja šta zajednica predstavlja", kaže Bhadra.

„Ako se uradi pošteno i dobro, to bi moglo da stvori prihvatanje nepalske LGBTK zajednice, posebno u smislu obrazovanja, sredstava za život i opšte bezbednosti i blagostanja.

Pant, bivši poslanik koji je domaćin šetnje o baštini, se slaže. On kaže da bi nepalski LGBTK turizam pružio obostranu korist, posebno za turiste koji posećuju zemlju u potrazi za avanturom i duhovnim iskustvima.

„Nepal je jedinstvena zemlja, tantrički elementi koje vidite u našem kulturnom nasleđu čine vas srećnim", kaže on, misleći na LGBTK reprezentacije u hramovima.

„Jednom kada vidite da se čitavo društvo ugleda na nešto duhovno i ideološki, vidite kako se slike poštuju, veličanstven je osećaj svedočiti tome.

(EURACTIV.rs)