Društvo

PROTESTI U PARIZU NAKON UBISTVA TINEJDŽERA: Grad goreo cele noći

Autor Milena Antonijević

Protesti i nemiri izbili su u regionu Pariza tokom noći nakon što je policija ubila 17-godišnjaka koji nije stao po naredjenju saobraćajne policije.

Izvor: YouTube/screenshot/Urban Pictures UK

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako policajac upire pištolj u vozača automobila, pre nego što se začuje pucanj. Auto se zatim sudario i stao.

Tinejdžer, po imenu Nael M, preminuo je od prostrelnih rana u grudima uprkos pomoći hitne pomoći.

Policajac optužen za pucanje u njega priveden je pod optužbom za ubistvo.

Pucnjava je izazvala niz protesta u utorak uveče u Nanteru, oblasti zapadno od Pariza gde je tinejdžer ubijen. Tokom nereda, uhapšeno je oko 25 osoba.

Nael M je druga osoba ove godine u Francuskoj koja je ubijena u policijskoj pucnjavi tokom zaustavljanja saobraćaja. Prošle godine je na ovaj način umrlo rekordnih 13 ljudi.

Prema pisanju lista Le Monde, policija je prvobitno sugerisala da je tinejdžer dovezao automobil prema njima u nameri da ih povredi.

Međutim, snimci koji su postavljeni na internetu i verifikovani od strane novinske agencije AFP govore drugačiju priču. Prikazuju dva policajca u vozilu. Jedan je uperio svoje oružje kroz prozor u vozača sa, i koliko se vidi, pucao iz neposredne blizine, dok on pokušava da ode.

Agencija takođe prenosi da se čuje osoba na snimku koja kaže „bićeš upucan u glavu"-- ali je nejasno ko to kaže.

U automobilu su se u trenutku pucnjave nalazila još dvojica - jedan je pobegao, dok je drugog, takođe maloletnika, policija uhapsila i zadržala.

Automobili i kante za smeće su zapaljeni, a autobuska skloništa uništena. U blizini policijske stanice demonstranti su su se okupljali tokom cele noći i stvarali barikade, a kako bi suzbila nerede, policija je upotrebila suzavac.

Izvor: YouTube/screenshot/Urban Pictures UK

Nekoliko incidenata zabeleženo je i u gradovima Asniere, Colombes, Suresnes, Aubervilliers, Clichi-sous-Bois i Mantes-la-Jolie.

Izvor: YouTube/screenshot/Urban Pictures UK

Vlasti su otvorile dve odvojene istrage nakon smrti tinejdžera - jednu o mogućem ubistvu javnog zvaničnika, a drugu o tome da vozač nije zaustavio svoje vozilo i navodnom pokušaju da ubije policajca.

Šef pariske policije Loran Nunjez rekao je francuskoj televiziji BFMTV da akcije policajca "pokreću pitanja", iako je sugerisao da se policajac možda osećao ugroženim.

Porodični advokat 17-godišnjaka Jasin Buzru insistirala je da je to bila nelegitimna odbrana, rekavši za isti kanal da video "jasno pokazuje kako policajac hladnokrvno ubija mladića".

Ona je dodala da je porodica podnela prijavu protiv policije zbog "laži", nakon što je prvobitno tvrdila da je automobil pokušao da pregazi policajce.

Drugi advokat koji zastupa porodicu žrtve, Dženifer Kambla, rekla je lokalnim medijima da ništa ne može opravdati ono što se dogodilo, i opisala smrt kao "pogubljenje".

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je video objavljen na društvenim mrežama "izuzetno šokantan".

Izvor: YouTube/screenshot/Urban Pictures UK

On je pozvao ljude da "poštuju tugu porodice i pretpostavku nevinosti policije".

Lider levice Žan-Lik Melanšon izrazio je „iskreno saučešće" porodici tinejdžera.

"Nijedan oficir nema pravo da ubija osim u samoodbrani", napisao je on u tvitu.

"Ova nekontrolisana policija diskredituje autoritet države. Treba je potpuno revidirati", dodao je on.

Pre dve nedelje, policija je ubila 19-godišnjeg vozača u gradu Angulemu na zapadu Francuske, nakon što je navodno udario policajca u noge tokom zaustavljanja.

(EURACTIV.rs)