Društvo

SKANDAL U VOZU U AUSTRIJI, PUTNICI ŠOKIRANI: Hitlerov govor i nacistički povici odjekivali sa zvučnika

Autor Tamara Milošević Grbić

Putnici u austrijskom vozu koji je saobraćao od Bregenca do Beča bili su šokirani kada su čuli snimak govora Adolfa Hitlera preko razglasa u vozu.

Izvor: EPA-EFE/Christian Bruna

Nacistički slogani poput "Hajl Hitler" i "Zig hajl" čuli su se i preko interfona u vozu, prema rečima nekoliko putnika u vozu u astrijskom vozu.

Bečki rabin Šlomo Hofmajster bio je u vozu i napisao je u tvitu da je "šokiran" nakon što je čuo Hitlerov govor i propust voza da to odmah zaustavi.

Uznemirujuće sam se osećao iznad svega, kada su neki putnici počeli da se smeju, kada je glas Hitlera i reči „Zig hajl!“ iz zvučnika, a voz nije davao nikakvo objašnjenje i je sve ovo ignorisano!“, napisao je Hofmajster.

Oko 25 minuta pre dolaska u Beč, u grad St. Pelten, Hofmajster je rekao da je sve počelo sa "čudnom muzikom, isečcima razgovora i smeha koji su se odjednom pretvorili u Hitlerov govor koji je svirao sve glasnije i glasnije", rekao je rabin za Si-En-En.

Najpre je pomislio da je to greška, pa loša šala, a nije bilo jasno da li je neko "oteo" samo razglas ili čak ceo voz. Neki od putnika su se uspaničili, drugi su se smejali sramoti, priseća se on.

Neko je ilegalno otvorio razglas sa duplikatom ključa i pustio Hitlerov govor preko zvučnika“, rekao je portparol železničkog operatera OBB za CNN i dodao da je incident prijavljen austrijskoj policiji i da ona istražuje.

Sa video-nadzora voza identifikovane su dve osobe koje su navodno učestvovale u izvođenju.

Apsolutno je jasno da svaka zloupotreba treba da bude kažnjena, a posebno nelegalna upotreba nacističkih simbola je apsolutno neprihvatljiva“, dodao je portparol.

(EURACTIV.rs)