Društvo

SKANDAL U HRVATSKOJ BOLNICI: Dve pacijentkinje smeštene u isti ležaj, jedna od njih preminula

Autor Aleksandra Vrbica

Protiv direktora sisačke bolnice podignuta je prekšajna prijava, nakon što je hrvatsko Ministarstvo zdravlja dobilo izveštaj zdravstvene inspekcije o slučaju dve pacijentkinje koje su bile smeštene u isti krevet.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske podiglo je prekršajnu prijavu protiv direktora sisačke bolnice Tomislava Dujmenovića, nakon što je dobilo izveštaj zdravstvene inspekcije o slučaju dve pacijentkinje koje su bile smeštene u isti krevet u toj bolnici.

Na osnovu istrage zdravstvene inspekcije u Opšoj bolnici Sisak i Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, podignuta je optužnica u Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opšte bolnice Sisak (OB Sisak) i te zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata. Takođe, obavešteno je i Upravno veće OB Sisak koje će o utvrđenom nalazu zdravstveno-inspekcijskog nadzora preduzeti eventualne mere u skladu sa svojim ovlašćenjima, navodi Ministarstva zdravlja.

Razrešen dužnosti direktora hitnog bolničkog prijema

U međuvremenu je, dodaju iz ministarstva, primljena vest direktora OB Sisak o naknadno preduzetim merama u vidu razrešenja dužnosti direktora hitnog bolničkog prijema i o predlogu mere koja će biti izrečena i medicinskoj sestri koja je, uprkos dostupnosti kapaciteta, smestila obe pacijentkinje na isti ležaj.

O svemu utvrđenom ministarstvo je obavestilo Hrvatsku lekarsku komoru (zbog nepreduzimanja mera s ciljem prevencije nemilog događaja), Hrvatsku komoru medicinskih sestara (zbog neadekvatnog postupanja medicinske sestre u zbrinjavanju pacijentkinje), Advokatsku komoru Republike Hrvatske (zbog sumnje da je počinjeno neovlašćeno fotografisanje iz člana 144 Kaznenog zakona), kao i Agenciju za zaštitu ličnih podataka (zbog povrede GDPR-a pacijentkinja).

Jedna žena preminula

Dve starije žene su u bolnici u Sisku smeštene u isti ležaj, na hitnom bolničkom prijemu u sisačkoj bolnici "Dr Ivo Pedišić", a fotografija koja prikazuje ovaj čin objavljena je na Fejsbuk stranici Hitna uživo 194. Jedna od njih leži na boku jer drugačije ne bi stale na ležaj. Direktor sisačke bolnice Tomislav Dujmenović pokušao je da opravda sve to rekavši da je takav smeštaj pacijentkinja "trajao kratko" i da se "to retko događa".

Obe žene koje su hospitalizovane u sisačkoj bolnici bile su korisnice Porodičnog doma za starije Rebić. Iz te ustanove su potvrdili da su obe prevezene u sisačku bolnicu u petak, 14. aprila, između 15 i 16 sati sanitetskim vozilom. Dan kasnije, u subotu, iz bolnice su obavestili dom da je jedna od njih preminula.

(EURACTIV.rs)