Biznis

KONTINENTAL U SRBIJI OTVORIO NAJVEĆU FABRIKU U EVROPI: Posao za još 1.500 ljudi, ukupna investicija 150 miliona evra

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nemačka kompanija Kontinental otvorila je svoju megafabriku u Novom Sadu. U pitanju je najveća Kontinentalova fabrika u Evropi.

Izvor: Grad Novi Sad

High-tech fabrika u Novom Sadu površine 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora, donosi proizvodnju najmodernijih rešenja za velike ekrane na sledeći nivo. Isporukom inovativnih tehnologija za ceo svet, Kontinental doprinosi transformaciji svetske automobilske industrije.

Kontinental planira da dodatno investira više od 150 miliona evra u proširenje novootvorene fabrike što će otvoriti približno 1.500 dodatnih radnih mesta u naredne četiri godine.

Kako je saopšteno, za samo tri i po godine od odluke da otvori proizvodni pogon do početka prve proizvodnje, uspostavljanje nove megafabrike je išlo neverovatno velikom brzinom.

"Otvaranjem nove Mega fabrike 'Continental Automotive Serbia', najveće u Evropi, ispisali smo nove stranice u istoriji Novog Sada. Vrednost investicije od 140 miliona evra za novu fabriku, čija izgradnja je počela u junu 2021. godine, koja zauzima 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, kancelarijskog i magacinskog prostora proizvodiće tehnološka rešenja za ekrane za unutrašnjost vozila. Kontinental u Novom Sadu posluje trenutno na pet lokacija i zapošljava oko 1.350 ljudi, 950 softver, sistem, test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera u Istraživačko-razvojnom centru i blizu 400 inženjera, tehničara i visoko obučenih operatera u fabrici", rekao je na svom Instagram nalogu gradonačelnik Novog Sada.

Naše snove smo dosanjali i nastavljamo da ih sanjamo, poručio je predsednik Aleksandar Vučić koji je takođe prisustvovao otvaranju fabrike i dodao da će "Kontinental" doći do tri milijarde evra izvoza. Direktor fabrike "Kontinental Srbija" Edvin van der Ka najavio je da ove godine počinju sa proširenjem fabrike sa dodatnom investicijom od preko 150 miliona evra, kao i da će to stvoriti dodatnih 1.500 radnih mesta.

Pogledajte video.

(EURACTIV.rs)