Biznis

HILJADE ZAPOSLENIH TVRDI DA IM TVITER “DOĐE” BONUSE: Kompanija na meti tužbe, u igri desetine miliona dolara

Tviter nije uspeo da isplati godišnje bonuse zaposlenima nakon što ga je kupio milijarder Ilon Mask uprkos uveravanjima direktora uoči sklapanja ugovora da će kompanija to da učini, navodi se u najnovijoj tužbi podnetoj u ime zaposlenih.

Izvor: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Tužbu je u utorak federalnom sudu u San Francisku podneo Mark Šobinger, koji je bio viši direktor za obeštećenja na Tviteru sve dok nije napustio kompaniju krajem prošlog meseca. Tužba teži statusu grupne tužbe bivših i sadašnjih zaposlenih u Tviteru koji nisu dobili bonus za 2022.

“Procenjujemo da bi oko nekoliko hiljada zaposlenih imalo pravo na bonuse. Iako nemam tačan broj, očekujemo da je iznos duga u desetinama miliona “, rekla je Šenon Lis-Riordan, advokat koji zastupa Šobingera.

U žalbi se navodi da nakon što je objavljeno da Mask kupuje kompaniju Tviter prošlog aprila, “mnogi zaposleni su izrazili zabrinutost” zbog “njihovih naknada i godišnjeg bonusa” ako i kada se posao zaključi.

U mesecima pre nego što je Mask završio kupovinu Tvitera, direktori kompanije su više puta obećavali zaposlenima da će bonusi za 2022. biti isplaćeni u visini od 50 odsto nego što je to bio plan, navodi se u žalbi.

"Obećanje je ponovljeno nakon Muskove kupovine“, ističu.

Međutim, uprkos obećanjima, Tviter tek treba da isplati bonuse, kaže se u tužbi. Šobinger je napustio kompaniju prošlog meseca nakon što je “Tviter odustao od raznih obećanja koje je dao zaposlenima, uključujući i neisplaćene obećane bonuse“, navodi se u žalbi.

Samo poslednja u nizu tužba...

Tužba je poslednja u nizu pravnih radnji koje su preduzeli bivši zaposleni na Tviteru nakon što je Mask kupio kompaniju i otpustio 80 odsto zaposlenih u hitnom pokušaju da smanji troškove.

Lis-Riordan je ranije podnela više predloženih grupnih tužbi protiv Tvitera, uključujući i tužbe u ime zaposlenih žena i zaposlenih sa invaliditetom. Još jednu tužbu podnela je grupa bivših zaposlenih koji su optužili Tviter za kršenje ugovora jer navodno nije ispunio obećanja da će dozvoliti rad na daljinu i obezbediti dosledne otpremnine nakon kupovine.

Tviter je negirao navode o kršenju ugovora u tužbi bivših zaposlenih o radu na daljinu i otpremninama. Predložene grupne tužbe u ime zaposlenih žena i invalida odbacile su savezne sudije prošlog meseca.

(EURACTIV.rs)