Biznis

VELIKE MUZIČKE IZDAVAČKE KUĆE TUŽE TVITER: Traže odštetu od 250 miliona evra

Američki muzički izdavači podigli su tužbu protiv kompanije Tviter zbog navodnog "masovnog narušavanja autorskih prava" koje šteti muzičkim izvođačima.

Izvor: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ako dobiju tužbu, Tviter će biti u obavezi da im plati više od 250 miliona dolara odštete.

U tužbi se navodi da je Tviter godinama dozvoljavao korisnicima svoje platforme da dele pesme zaštićene autorskim pravima bez licence. Takođe se tvrdi da se nedolično ponašanje Tvitera samo pogoršalo otkako je Ilon Mask kupio kompaniju za 44 milijarde dolara prošle jeseni i otpustio brojne zaposlene.

Zbog navodne nebrige Tvitera za korisnike koji dele pesme zaštićene autorskim pravima, u kombinaciji sa promocijom tvitova sa muzikom zaštićenom autorskim pravima od strane društvene mreže, nezakonito je podstaknut rast kompanije, navodi Nacionalno udruženje muzičkih izdavača, čiji članovi su Universal, Sony i Varner Music Group.

U tužbi se pominje više od 1.700 pjesama koje je Tviter navodno zloupotrebio, a među njima su i "Sve što želim za Božić si ti" od Maraje Keri ili "Hej ja" bivšeg hip-hop dueta Aukast.

“Dostupnost video zapisa sa muzikom koji su zaštićeni autorskim pravima unapređuje finansijske interese Tvitera i zato što podstiče angažovanje korisnika, a time i prihod od oglašavanja, i zato što Tviter ne plaća naknade za licenciranje muzičkih kompozicija“, navodi se u žalbi.

Za razliku od Tvitera, konkurencija plaća

Tviterova konkurencija, rekli su muzički izdavači, plaćaju naknade za licenciranje vlasnicima autorskih prava za mogućnost korišćenja muzike zaštićene autorskim pravima.

Tviter nije odgovorio na zahtev za komentar.

Ipak, sadašnji vlasnik Tvitera ona ovu temu govorio je ne tako davno, rekavši da je trenutni zakon o autorskim pravima apsurdano daleko od zaštite originalnog kreatora.

Izvor: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT

Tužba muzičke industrije doprinosi već pravnim problemima sa kojima se suočava Tviter, koji je trenutno pod istragom američke vlade zbog mogućih kršenja njenih ugovora o privatnosti i bezbednosti sa Federalnom trgovinskom komisijom.

Tužba je podneta američkom Okružnom sudu za Srednji okrug Tenesija.

(EURACTIV.rs)

Tagovi