Životna sredina

AUSTRIJI PRETE VIŠEMILIONSKE KAZNE: Vlada "nesposobna" da se usaglasi sa direktivom EU o energetskoj efikasnosti

Pošto vladajuća koalicija (koju čine Narodna partija Austrije i Zeleni) nije uspela da usaglasi nacionalno i zakonodavstvo EU po pitanju energetske efikasnosti, državi preti kazna

epa07210099 A picture taken with a drone shows wind turbines on fields on a sunny winter day near Herrnleis, some 50 kilometers northern Vienna, Austria, 05 December 2018. According to a report by the UN, CO2 emissions have gone up for the first time in four years. The report comes just days ahead of the COP24 United Nations Climate Change Conference taking place in Poland from 02 to 14 December. EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Izvor: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Austrija bi mogla biti kažnjena jer nije prenela originalnu verziju Direktive EU o energetskoj efikasnosti iz 2018. koja je trebalo da bude uključena u nacionalno zakonodavstvo početkom 2021. godine, što je sled događaja za koji opozicija krivi nedostatak jedinstva unutar vlade.

Nakon usvajanja direktive o energetskoj efikasnosti 2018. godine, njena revizija je najavljena kao deo klimatskog paketa u 2021. godini vladajuće koalicije. Dok je revidirana verzija već u završnoj fazi ponovnih pregovora, Austrija tek treba da verziju iz 2018. godine implementira u nacionalno zakonodavstvo.

Zbog toga bi Austrija mogla da dobije kaznu od 7 miliona evra, navodi se u internoj prepisci vlade, prenosi APA.

„Zahvaljujući" nemogućnosti vlade da na vreme prilagodi Zakon o energetskoj efikasnosti, Austrija se suočava sa kaznama EU u milionima evra, rekla je Alojz Šrol, portparolka za energetsku politiku Socijaldemokratske partije (SPÖ), pozivajući se na Ministarstvo za zaštitu klime predvođeno Zelenima, koji do sada nisu uspeli da ubede u implementaciju EU zakona svog koalicionog partnera Narodnu partiju Austrije (ÖVP), nakon što su im predstavili ukupno 12 nacrta zakona.

Komesari EU će se verovatno sastati u drugoj polovini aprila da razgovaraju o tome da li da zatraže od suda EU da kazni Austriju.

Do tada, vladina ustavna služba preporučuje da skupštinski ekonomski odbor postigne sporazum na prvom nivou u znak dobre volje.

Pošto Zakon o energetskoj efikasnosti zadire u nadležnost države, austrijska vlada mora da sakupi dvotrećinsku većinu u parlamentu, za šta se mora osloniti na opozicionu stranku SPÖ.

(EURACTIV.rs)