Životna sredina

NUKLEARNA ENERGIJA NEĆE BITI STRATEŠKA ZA DEKARBONIZACIJU: Fon der Lajen ističe da ova tehnologija nije za sva polja

Autor Milena Antonijević

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, istakla je ograničenja podršci EU za nuklearnu energiju u okviru Net-Zero Industri Act, koji podržava domaću proizvodnju čistih tehnologija kao što su baterije i solarni paneli.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Nuklearna energija može da igra ulogu u našim naporima za dekarbonizaciju, ovo je važno“, rekla je Ursula fon der Lajen nakon prvog dana samita EU u Briselu gde su lideri razgovarali o odgovoru EU na američke zelene subvencije.

„U našem zakonu o industriji nulte mreže, širok skup net-nula tehnologija, uključujući najsavremeniju nuklearnu, ima pristup nekim pojednostavljenim pravilima i podsticajima“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Samo tehnologije net-zero koje smatramo strateškim za budućnost, poput solarnih panela, baterija i elektrolizera, na primer, imaju pristup punim prednostima“, dodala je ona.

„Dakle, najsavremenija nuklearna tehnologija je za određena polja, ali ne za sva.

Net-Zero Industri Act, predstavljen prošle nedelje, navodi nuklearnu energiju među osam tehnologija za koje se očekuje da će dati „značajan doprinos dekarbonizaciji“ u Evropi.

Pored solarne energije, vetra, baterija i toplotnih pumpi, to uključuje i „napredne tehnologije za proizvodnju energije iz nuklearnih procesa sa minimalnim otpadom iz ciklusa goriva“ i „male modularne reaktore“.

Međutim, nuklearna energija se ne pojavljuje u posebnom aneksu uredbe, koji definiše „strateške net-nulte tehnologije“ koje će „dobiti posebnu podršku“ i podležu „referentu za domaću proizvodnju od 40%“ za promovisanje domaće industrije u Evropi.

Za takve „strateške“ industrije, očekuje se da će ukupne investicione potrebe iznositi „oko 92 milijarde evra u periodu 2023-2030“, sa „zahtevima za javno finansiranje od 16-18 milijardi evra“, navodi Komisija u radnom dokumentu objavljenom uz svoj Zakon o neto nulti industriji.
Nuklearna se ni jednom ne pominje u radnom dokumentu Komisije o „strateškim“ industrijama.

Francuska predvodi nastojanje da dobije veće priznanje za nuklearnu energiju u nastojanju Evrope da dostigne neto nultu emisiju do sredine veka. Prošlog meseca, Pariz je pokrenuo savez 11 zemalja za promovisanje nuklearne energije kao niskougljeničnog izvora električne energije i pokretanje „zajedničkih industrijskih projekata“.

Ali obezbeđivanje sredstava EU za nuklearne projekte bilo bi korak predaleko za zemlje poput Nemačke, Austrije ili Luksemburga, koje se protive atomskoj energiji.

Kako je EURACTIV obavešten, države članice EU direktno doprinose budžetu EU, a vlade u tim zemljama neće prihvatiti da novac poreskih obveznika stavljaju u nuklearnu energiju.

(EURACTIV.rs)