Životna sredina

ZAŠTO AMERIKANCI SUMNJAJU U KLIMATSKE PROMENE? Istraživanje pokazalo koliko njih negira globalno zagrevanje

Gotovo 15 odsto Amerikanaca ne veruje da su klimatske promene stvarne, pokazuje nova studija Univerziteta u Mičigenu - osvetljavajući visoko polarizovani stav prema globalnom zagrevanju.

Izvor: YouTube/CNN 10/Screenshot

Pored toga, negiranje klimatskih promena je najveće u centralnom i južnom delu SAD-a, pri čemu je utvrđeno da su republikanski birači manje skloni verovanju u klimatsku nauku.

Koristeći veštačku inteligenciju, istraživači su analizirali preko 7,4 miliona tvitova koje je objavilo oko 1,3 miliona ljudi na društvenoj mreži Iks (ranije poznatoj kao Tviter) između 2017. i 2019. godine. Društvene medijske objave su geokodirane i klasifikovane kao "za" ili "protiv" klimatskih promena koristeći veliki jezički model, vrstu veštačke inteligencije razvijene od strane OpenAI.

"Preko polovine tvitova koje smo proučavali jednostavno je negiralo da su klimatske promene stvarne, da je to prevara", rekao je Džošua Njuel, koautor studije i profesor zaštite životne sredine i održivosti na Univerzitetu u Mičigenu.

"Nije bilo iznenađujuće, ali je bilo razočaravajuće. Nadam se da će sve više Amerikanaca da počne da veruje u klimatske promene i važnost njihovog rešavanja".

Donald Tramp se pojavio kao jedna od najuticajnijih ličnosti među negatorima klimatskih promena. Njegovi tvitovi o hladnom talasu u Teksasu u decembru 2017. godine, kao i njegove poruke koje odbacuju izveštaj IPCC-a iz 2018. godine objavljen na UN konferenciji COP24, neki su od njegovih najangažovanijih društvenih medijskih objava među negatorima klimatskih promena.

"Poznate ličnosti poput Trampa su veoma uticajne", rekao je Njuel.

Ovi nalazi su u skladu sa sličnim studijama, poput nedavne ankete Univerziteta Jejl koja procenjuje da od 2023. godine 16 odsto Amerikanaca ne veruje u klimatske promene (oko 49 miliona ljudi).

Prihvatanje i verovanje u globalno zagrevanje najčešće je prisutno duž zapadne i istočne obale, što je u skladu sa visokim stopama demokratskih birača u tim regionima. Ipak, postoje skupovi negiranja unutar plavih država, kao u slučaju okruga Shasta u Kaliforniji. Tamo, neverovanje u klimatske promene je visoko, 52 odsto, ali širom države, manje od 12 odsto populacije Kalifornije ne veruje u globalno zagrevanje.

"To se uklapa u moje shvatanje da postoji mala, ali veoma glasna i aktivna manjina javnosti koja i dalje negira preovlađujuće dokaze o ljudski izazvanom zagrevanju", rekao je Majkl Man, klimatolog i geofizičar na Univerzitetu u Pensilvaniji, o studiji.

(JA/EURACTIV.rs)