Životna sredina

ZELENA TRANSFORMACIJA KOLUMBIJE: Obnovljivi izvori energije na putu ka održivoj budućnosti

Kapaciteti vetrogeneratora u samo ovom regionu mogu pokriti više od trenutne proizvodnje električne energije celokupne države, a prema UPME, očekuje se da će Gvahira do 2034. godine biti domaćin do 45 vetrofarmi

Izvor: Printscreen/Youtube/The Sydney Morning Herald and The Age

Mogućnosti za obnovljive izvore energije u Kolumbiji su trenutno visoke naročito zbog brzih vetrova karakterističnih za ovaj kraj ali i ogromnim mogućnostima za korišćenje energije sunca u svrhu proizvodnje struje. Poluostrvo Gvahira na severu države svakako predstavlja najveći potencijal, jer se prosečna brzina nekprekidnih vetrova u ovoj pustinji kreće od 8,5 do 10 metara u sekundi, što je drastično više od globalnog proseka.

Prema projekcijama i istraživanja, kapaciteti vetrogeneratora u samo ovom regionu mogu pokriti više od trenutne proizvodnje električne energije celokupne države.

Većina ovih projekata biće ili je sada smeštena na zajedničkom zemljištu indijskog plemena Wayuu, čija su teritorija "nenajamčiva, nepropadljiva i neotuđiva", prema političkom ustavu Kolumbije, i ne mogu se zakupiti ili kupiti. Stoga, razvojni programeri moraju postići dogovore s zajednicama koji uključuju finansijske i druge beneficije dogovorene u okviru procesa savetovanja, kao i naknadu za potencijalne socio-ekonomske uticaje.

Prema Jedinstvenoj jedinici za planiranje rudarstva i energetike (UPME), očekuje se da će Gvahira do 2034. godine biti domaćin do 45 vetrofarmi, prenosi portal sei.org.

Autori ovog izveštaja identifikuju faktore koji omogućavaju društvenu prihvatljivost projekata vetroenergije u ovom kontekstu i, šire, pravednu tranziciju energije u Gvahiri. Zaključci predstavljaju uvide dobijene tokom aktivnosti sprovedenih tokom 2023. godine, posebno radionice koju su organizovali SEI i Univerzitet La Guajira u opštini Uribia, sa članovima Vaju naroda i predstavnicima opštinskog javnog sektora.

Istraživanje je takođe uključivalo obimno terensko istraživanje u zajednicama koje okružuju lokacije vetrofarmi i povezane infrastrukture, poput prenosnih linija, kao i ukupno 45 polustrukturisanih intervjua sa različitim relevantnim akterima, uključujući razvojne kompanije, akademsku zajednicu, civilno društvo i nacionalni i regionalni javni sektor.

Vetrovi trenutno "duvaju u korist Kolumbije" i njene zelene transformacije, bilo da se gleda metaforčki, bilo doslovce. Potencijali za energiju vetra, kao i sunca, uz postojeće kapacitete hidroelektrana, predstavljaju jasan put ove države da do 2030. prepolovi svoje štetne emisije i da do 2050. stvarno postane ugljenično neutralna.

(J.N./EURACTIV.rs)