Životna sredina

TRKA OKO TOGA KO ĆE BITI DOMAĆIN COP29: Da li će se i Srbija prijaviti za organizaciju globalne klimatske konferencije?

Autor Milena Antonijević

U toku je izbor zemlje-domaćina narednog COP-a, a poznato je da su svoje kandidature istakli Bugarska, Azerbejdžan i Jermenija. Kako je javio Rojters, i Srbija je potencijalni kandidat.

Izvor: EPA-EFE/Ali Haider

Moldavija se predstavila kao kandidat za predsedavajućeg samita Ujedinjenih nacija o klimi sledeće godine, a Srbija razmišlja o tome da se uključi u trku, navode izvori upoznati sa ovim pitanjem i dokument u koji je Rojters imao uvid.

Predlozi dve zemlje su pokušaj da se reši geopolitički spor koji COP29 ostavio bez domaćina.

Razgovori o tome ko će preuzeti dužnost od sadašnjeg domaćina COP28 Ujedinjenih Arapskih Emirata dospeli su u ćorsokak bez presedana, a zemlje regiona istočne Evrope, koji treba da bude domaćin godišnjeg samita UN, ne mogu da se dogovore oko kandidata.

Prema Rojtersovim saznanjima, Moldavija se sada dobrovoljno prijavila da predsedava pregovorima, navodi se u pismu te zemlje drugim istočnoevropskim nacijama. Ova mala zemlja bez izlaza na more, međutim, nije se dobrovoljno prijavila da bude domaćin masovnog događaja, rekli su izvori upoznati sa ovim pitanjem.

„Uz krajnje uvažavanje značaja Konferencije COP 29, Ministarstvo životne sredine Republike Moldavije namerava da zvanično podnese kandidaturu za predsedavanje ovim veoma uticajnim događajem", navodi se u pismu.

Izvori su rekli Rojtersu da Srbija razmatra da se kandiduje i za domaćina i za održavanje COP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu.

Prema smernicama UN, predsednik Zajednice prakse se rotira između pet globalnih regiona i na zemljama u tom regionu je da jednoglasno odluče između sebe ko će je preuzeti.

(M.A./EURACTIV.rs)