Životna sredina

EU POSTIGLA DOGOVOR O NOVIM PRAVILIMA "EKOCIDA": Predviđene stroge kazne za zagađivače

Autor Milena Antonijević

Zakonodavci Evropske unije postigli su 16. novembRA dogovor o novoj direktivi koja predviđa zatvorske kazne do 10 godina za najgore zagađivače, a kompanije novčane do 5% njihovog globalnog prometa.

Izvor: EPA-EFE/Francis R. Malasig

Pregovori o predlogu Evropske komisije za suzbijanje ekološkog kriminala, podnetom u decembru 2021. godine, završeni su sporazumom između Evropskog parlamenta i zemalja EU.

„Predugo su kriminalci profitirali od slabih sankcija i nesprovođenja", rekao je evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus.

„Sa ovim ojačanim zakonom, EU intenzivira svoju akciju", dodao je on u saopštenju.

Dogovoreni zakon će formalno odobriti parlament u februaru 2024. godine, a očekuje se da će ga zemlje EU ubrzo nakon toga staviti pečatirati.

„Ako zagađujete, platićete za svoje zločine", rekao je glavni pregovarač parlamenta Antonius Manders, holandski poslanik iz Evropske narodne partije (EPP) desnog centra.

Borba protiv zagađenja, koje je često prekogranično, zahteva „usklađene, odvraćajuće i efikasne sankcije za sprečavanje novih ekoloških zločina" na nivou EU, rekao je Manders.

Nova pravila bi mogla rezultirati kaznom od 10 godina zatvora za pojedince ili predstavnike kompanija koji počine „prekršaje u vezi sa životnom sredinom" koji su doveli do smrti. „Kvalifikovana" krivična dela mogu dovesti do osam godina zatvora, dok je za druga krivična dela ograničena na pet godina.

Kazne bi takođe mogle biti mnogo bolnije. Osim gubitka operativnih dozvola i javnih subvencija, kompanije koje su prekršile mogu biti kažnjene i do 5% svog globalnog prometa.

Ovde je, međutim, dodata rupa u zakonu, jer će zemlje EU moći da biraju stopu kazne u rasponu od 3 do 5% i da se odluče za manje bolne fiksne kazne od 24-40 miliona evra.

Iako kazne neće biti u potpunosti usklađene, definicija onoga što čini ekološki zločin će biti. Na primer, novoobkriveni prekršaji će uključivati marketing proizvoda koji su povezani sa krčenjem šuma, zagađenjem mora i ilegalnim crpljenjem vode.

Ekocid uključen, ilegalni ribolov ne

Na globalnom nivou, pojam ekocida je takođe dodat na listu krivičnih dela.

Za zagovornike globalne kriminalizacije ekocida, sporazum predstavlja prekretnicu u njihovoj kampanji zastupanja.

"Pobedili smo! EU postavlja temelje za priznavanje ekocida", rekla je Mari Tusen, zelena poslanica iz Francuske koja je bila deo pregovaračkog tima Parlamenta.

Definicija za „kvalifikovana" krivična dela - ona koja ne dovode direktno do smrti, ali su kažnjiva zatvorskom kaznom do osam godina - uključiće ekocid.

„Prekršaj koji je priznat za najteže zločine veoma je blizak krivičnom delu međunarodnog panela pravnika za ekocid", rekao je Tusen, napominjući da je njihova definicija pomenuta u konačnom zakonu dogovorenom na nivou EU.

Sledeći korak biće promena statuta Međunarodnog krivičnog suda gde su zemlje EU zastupljene sa 20 odsto članica, rekao je Tusen.

Učesnici kampanje su pozdravili sporazum, a Kancelarija za evropsku politiku VVF-a pohvalila je „visoki integritet i ukupnu ambiciju konačnog kompromisnog teksta" koji su postigli zakonodavci.

„Zahvaljujući odlučnosti Evropskog parlamenta, uključivanje kvalifikovanog prekršaja koji pokriva najteže ekološke zločine, kažnjiv višim sankcijama, dodaje oštrinu zakonu i pružiće nadležnim organima novo oruđe u njihovom arsenalu", rekla je Odri Šambode iz VVF-a.

Oni su, međutim, izrazili žaljenje što predlog ne uključuje ilegalni, neprijavljeni i neregulisani ribolov (NNN ribolov) kao dodatno krivično delo kažnjivo po zakonu.

(EURACTIV.rs)