Životna sredina

ZIMSKA SUŠA ZAHVATILA EVROPU, UGROŽENE REKE I JEZERA: Zalihe vode pod znakom pitanja, Italijani peške prelaze do ostrva

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zimska suša zahvatila je čitavu Evropu, klimatolozi upozoravaju na "novu realnost". Ugrožene reke, u Italiji nizak nivo vode izložio put do ostrva usred jezera.

Izvor: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Neočekivani zimski toplotni talas koji je zahvatio Evropu isušio je jezera i reke širom kontinenta. U Italiji, sada se može pešice preći do ostrva u jezeru Garda, jer je nivo vode toliko nizak da je "isplivao" put do ostrva.

Toplotni talas utiče na već ugroženu situaciju sa vodom u Evropi, upozorili su u januaru istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Gracu, koji su uz pomoć podataka satelita analizirali svetske zalihe podzemnih voda.

"Pre nekoliko godina, nikada ne bih pomislio da će voda biti problem u Evropi. Ali sada zapravo imamo problem sa snabdevanjem vodom i moramo ozbiljno da razmišljamo o njemu", rekao je jedan od autora studije, Torsten Majer-Gur.

Izvor: EPA-EFE/PETER KOMKA

Francuska, u kojoj traje najgora suša u proteklih 60 godina, već razmatra restrikcije vode. Od 21. januara do 21. februara, zabeležena su 32 dana bez "značajnog nivoa padanja kiše", što je najdužoi period od početka merenja ovakvih podataka 1959. godine.

Suša utiče na reke, jezera, ali i stanje zemlje koja je sve suvlja. Trenutni nivo vode u zemlji očekivan je za sredinu aprila, ne kraj februara.

Izvor: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Na Alpima je palo 63 odsto manje snega nego uobičajeno, ali ukoliko u naredna dva meseca ne padne dovoljno kiše, situacija bi mogla da postane ozbiljna.

Francuski ministar ekološke tranzicije, Kristof Bešu, nazvao je trenutnu zimsku sušu "do sada neviđenom" i potvrdio da je zemlja u stanju pripravnosti zbog ove situacije.

U Italiji nije ništa bolja situacija, piše Si-En-En. Nivo vode u jezeru Garda je toliko nizak da se sada može pešice preći do ostrvceta koje se nalazi na jezeru. Suša je otkrila put koji se inače nalazi na dnu jezera.

U Veneciji su kanali postali previše plitki da bi gondole mogle da se kreću određenim rutama, a najduža reka u zemlji, Po, ima 61 odsto manje vode nego što je uobičajeno za ovo doba godine. Prošlog leta, oko reke Po proglašena je vanredna situacija zbog najgore suše u poslednjih 70 godina.

Izvor: EPA-EFE/ANDREA FASANI

"Ova godina je tek počela, ali pokazuje zabrinjavajuće znake kada su u pitanju suša i drugi indikatori ekstremnih vremenskih uslova", saopštila je italijanska grupa za zaštitu životne sredine "Legambiente".

Španija je prošle godine imala rekordno toplo leto i ove godine je zabrinuta za zalihe vode.

"Ne možemo da garantujemo snabdevanje vodom za piće ili ekonomsku upotrebu, koja se oslanja isključivo na kišnicu", rekla je ministarka ekološke tranzicije, Tereza Ribera.

Za Evropu, letnje suše nisu ništa novo, ali dva zimska meseca sa izuzetno suvim uslovima možda su signal nove, zabrinjavajuće stvarnosti za kontinent. Usled globalnog zagrevanja, suše će biti moguće i zimi.

"Ovakvi uslovi bili su prava retkost u prošlosti, ali klimatske promene menjaju režime padavina širom Evrope i ove ekstreme čine intenzivnijim i češćim", rekao je Andrea Toreti, klimatolog iz zajedničkog Centra za istraživanje Evropske komisije.

(EURACTIV.rs)