Životna sredina

KAKO ĆE FUNKCIONISATI KLIMATSKI SPORAZUM O GUBICIMA I ŠTETI? Ugrožene zemlje imaće pristup fondu, stari problemi ostaju

Svet bi uskoro trebalo da dobije Fond za gubitke i štetu koji će služiti nadoknadi štete koju su ugrožene zemlje pretrpele zbog prirodnih katastrofa.

Izvor: EPA-EFE/KOSTAS

Sporazum na nivou UN-a o Fondu za gubitke i štetu radi nadoknade ugroženim zemljama zbog prirodnih katastrofa izazavanih klimatskim promenama otvara put za postavljanje ambicioznijih ciljeva za ublažavanje klimatskih promena na predstojećem samitu COP28 u Dubaiju, izjavio je glavni klimatski zvaničnik EU Vopke Hoekstra.

Peti sastanak Prelaznog komiteta za gubitke i štete Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC) završio je u nedelju (5. novembra) dogovorom o listi preporuka za implementaciju, koje će biti predstavljene na COP28.

Na otvaranju samita COP28 30. novembra, članice UNFCCC-a će biti odgovorne za operacionalizaciju Fonda, uključujući ključne odredbe o podršci zasnovanoj na grantovima za zemlje koje su posebno pogođene klimatskim promjnama.

Visoki predstavnik EU za klimu Vopke Hoekstra pozdravio je sporazum kao "ključni korak napred" uoči COP28.

"Ovaj sporazum o gubitku i šteti trebalo bi da otvori put za snažan rezultat u vezi sa smanjenjem emisija ove decenije kao najbolji način da se minimiziraju gubici i šteta", napisao je Hoekstra na "X-u".

"Sada bi trebalo nastupiti ambiciozno kada je upitanju ublažavanje klimatskih promena", dodao je on, rekavši da će EU "nastaviti da bude ambiciozna" na COP28.

Kada bude počeo da radi, Fond će posebno ugroženim zemljama obezbediti sredstva za podršku oporavku od posledica katastrofa povezanih sa klimom, kao što su poplave i suše.

Izvor: EPA-EFE/Daniel Perez

Može da utiče na milijarde života

Preporuka, ako bude usvojena konsenzusom na COP28, ima potencijal da utiče na "milijarde ljudi, živote i sredstva za život koji su ugroženi zbog efekata klimatskih promena", rekao je predsednik COP28 dr Sultan Al Džaber.

Dogovorene preporuke će sada biti prosleđene nacionalnim vladama pre COP28 kako bi se Fond mogao aktivirati i kapitalizovati.

"Stranke moraju da zaključe dogovor u Dubaiju i da ispune naše obaveze u vezi sa Fondom za gubitke i štetu", dodao je Al Džaber u izjavi, rekavši da "ima još posla".

Osnivanje Fonda za gubitke i štete dogovoreno je na COP27 prošle godine, što ga čini prvim fondom UN-a posvećenim rešavanju štete uzrokovane klimom.

Fondu su se u početku opirali Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, koje su se plašile da bi to moglo da otvori vrata neograničenim pravnim obavezama koje bi se pretvorile u stotine milijardi reparacija.

EU je konačno popustila pod pritiskom pod dva uslova – da Fond bude usmeren samo na najugroženije zemlje i da baza finansiranja bude što veća kako bi velike ekonomije poput Kine takođe dale svoj doprinos.

EU je takođe insistirala da novi fond bude vezan za "ozbiljne obaveze" u vezi sa smanjenjem emisija, upozoravajući da "nikakva količina novca na ovoj planeti" neće biti dovoljna za rešavanje pitanja gubitaka i štete osim ako se ne ulože napori da se smanje emisije.

Te uslove je u nedelju ponovo podvukao Hoekstra.

"Da bismo pokrenuli Fond na COP28, i dalje su nam potrebni jasni i ambiciozni rezultati u vezi sa ublažavanjem štetnih emisija", insistirao je šef EU za klimu.

"Klimatske promene su toliko ogromne da nijedna pojedinačna institucija, nijedna država, pa čak ni sav javni novac koji možemo da prikupimo ne bi bili dovoljni da se pozabave onim što je potrebno u pogledu klimatskih akcija", izjavio je on.

(EURACTIV.rs)