Životna sredina

EURACTIV INTERVJU: Ima li Zapadni Balkan plan za razvoj obnovljivih izvora energije i kako do novca za to?

O ovoj, ali i drugim aktuelnim temama, za Euractiv je govorio Alesandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan, jedan od učesnika Nedelje energije Zapadnog Balkana u Porto Montenegru

Izvor: Energy Week Western Balkans 2023/EIB


Kako se nositi sa energetskom tranzicijom, ima li Zapadni Balkan plan za razvoj obnovljivih izvora energije i kako to činiti u svetlu tekućih budžetskih ograničenja… o ovim, ali i drugim aktuelnim temama za Euractiv je govorio Alesandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan, jedan od učesnika Nedelje energije Zapadnog Balkana u Porto Montenegru.

Kako ubrzati preuzimanje obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu i osigurati da renesansa uglja bude samo privremena?

S obzirom na ranjivost energetskih sistemana Zapadnom Balkanu i šire, potrebno je da otklonimo strukturnalne slabosti. Ovo treba sprovesti u skladu sa ciljevima Evropske unije u okviru incijative REPowerEU kojom se teži smanjenju zavisnost od fosilnih goriva i ubrzanju zelene tranzicije.

U isto vreme, važno je nastaviti sa povećanjem udela obnovljivih izvora energije kako bi se obezbedio održiviji energetski miks. Na nedavnom samitu Berlinskog procesa u Tirani svi lideri EU i Zapadnog Balkana, kao i ključni finansijski partneri u regionu, potvrdili su potrebu da se nastavi razvoj obnovljivih izvora energije i osigura energetska sigurnost.

Kapital ključni faktor

Pristup kapitalu je odlučujući faktor za podsticanje projekata zelene energije, posebno u svetlu tekućih budžetskih ograničenja i povećanja troškova zaduživanja. EU i njena banka EIB mogu da obezbede finansiranje i ekspertizu za region u okviru Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije od 30 milijardi evra i nedavno najavljen novi Plan rasta. Zajedno će doprineti strategiji EU Global Gateway koja obuhvata do 300 milijardi evra investicija za održive projekte širom sveta, uključujući Zapadni Balkan.

Uz podršku i doslednu regulativu, energetska tranzicija zahteva značajna ulaganja, ne samo javna već i privatna, tehnološke inovacije, unapređenje veština i modernizaciju infrastrukture, posebno kada je u pitanju fleksibilnost mreže i skladištenja energije.

Javno menjenje i podrška su ključni u implementaciji energetskih i klimatskih strategija od strane vlada i kompanija kako bi se osigurala doslednost i održivost.

Koja podrška je dostupna od EIB-a za podsticanje tranzicije regiona?

U skladu sa širom posvećenošću klimatskim akcijama, EIB je intenzivirala podršku za implementaciju projekata obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, posebno za mala i srednja preduzeća ključnim za doprinos ukupnom uspehu ove tranzicije.

Podrška EIB-a u EU realizuje se kroz plan REPowerEU, gde se banka nedavno obavezala da poveća svoj finansijski paket sa 30 na 45 milijardi evra u periodu 2023-2027.

EIB podržava i čitav niz tehnologija obnovljivih izvora energije i onih koje se tek razvijaju. Preko namenskog ogranka za aktivnosti van EU - EIB Global, na Zapadnom Balkanu već radimo sa nekoliko javnih preduzeća na izgradnji novih vetroelektrana i projekata solarnih elektrana, na rehabilitaciji i nadogradnji postojećih hidroelektrana i modernizaciji elektroenergetskih mreža, kao i na projektima smanjenja gubitka energije kroz tehničku podršku za razvoju sistema daljinskog grejanja, mera energetske efikasnosti u zgradama, kao i za pripremu održivih strategija za gradove u okviru Fonda za finansiranje klimatskih aktivnosti u gradovima.

Pored finansiranja velikih infrastrukturnih projekata, banka takođe obezbeđuje povoljna finanijska sredstava za male biznise u regionu za energetske projekte, sa oko 200 miliona evra trenutno dostupnih preko državnih razvojnih i komercijalnih banaka. Istovremeno, očekuje se da će finansijske mogućnosti koje proizilaze iz Garancijskog fonda EU za Zapadni Balkan mobilisati nove energetske investicije u privatnom sektoru. Ovaj instrument pruža garancije i kontra-garancije finansijskim posrednicima na Zapadnom Balkanu, podržavajući one sa potencijalom rasta.

Izvor: EPA-EFE/NEIL HALL

Zaista, potpuno uključivanje privatnog sektora ključno je za povećanje zelenih investicija i energetske tranzicije. Međutim, to zavisi i od načina na koji kompanije reaguju na klimatske promene i percipiraju rizike.

Prema poslednjem istraživanju preduzeća EIB, firme na Zapadnom Balkanu i dalje zaostaju kada je reč o zelenim investicijama u poređenju sa zemljama sa višim srednjim prihodima, kako u smislu "čisto zelenih" (upravljanje energijom, kontrola zagađenja vazduha itd. ) tako i u "mešovitim zelenim investicijama" (npr. poboljšanje grejanja, nadogradnja mašina i automobila, bolji sistemi osvetljenja).

Kao klimatskoj banci EU, cilj nam je energetska tranzicija i ekološka održivost. Povećano prisustvo i aktivnosti EIB Globala u regionu pokazuje želje EIB Grupe da unapredi održivi razvoj u regionu.

Alesandro Bragonzi

Razlog za ovo se može pripisati finansijskim ograničenjima ili nedostatku jasnog strateškog upravljanja. 

Međutim, razmatranja operativne efikasnosti i predstojeći propisi, kao što je Mehanizam za prilagođavanje granica ugljenika (uvođenje tarifa na proizvode koje uvozi EU sa intenzivnim udelom ugljenika), kao i integracija sa tržištem EU već primoravaju kompanije da preispitaju svoj pristup i iskoriste prednosti zelenih ulaganja.

U okviru svog glavnog okvira PATH, EIB može pomoći kompanijama da razmotre ne samo uticaj njihovih projekata na klimu, već i ukupnih aktivnosti, kako bi krenuli ka dekarbonizaciji i jačanju otpornosti na klimatske promene. U okviru ove inicijative EIB će ponuditi tehničku podršku korporativnim zajmoprimcima i finansijskim posrednicima sa većim emisijama kako bi ispunili ciljeve Pariskog sporazuma i obezbedili održiviju budućnost svog poslovanja.

Kako region može podstaći zeleno finansiranje?

Dosledan, jasan i podržavajući regulatorni okvir, brži i pojednostavljeni postupak izdavanja dozvola, licenciranja i autorizacije, kao i efikasnije i fleksibilnije korišćenje energetskih mreža, uključujući interkonektore sa susednim privredama, značajno bi ubrzali povećanje kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije.

Uspostavljanje tržišta za dan unapred i balansiranje tržišta energije takođe je ključno za uspešnu integraciju obnovljive energije. Zemlje regiona takođe razmatraju mogućnosti oko uvođenja cene ugljenika. Sa preko 60 odsto energetskog miksa zasnovanog na uglju, ovu inicijativu vidimo kao priliku za region da poveća ulaganja u čistu energiju.

Izvor: Youtube/Lidder Monolit/Screenshot

EIB Global doprinosi Inicijativi EU za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i Ukrajini, s ciljem da se osigura ravnopravna tranzicija tako da koristi i ugroženim zajednicama i životnoj sredini.

Ovo će pomoći vladama da prioritetizuju investicije i identifikuju specifične izazove i mogućnosti povezane sa tranzicijom, uključujući otvaranje radnih mesta, prekvalifikaciju i mehanizme socijalne podrške za zaštitu prava radnika i obezbeđivanje pravednih standarda rada kako bi se ublažili negativni uticaji na radnike i zajednice.

(EURACTIV.rs)