Životna sredina

"ČISTO KUVANJE" ZA SPAS MILIONA ŽIVOTA U AFRICI: Šta podrazumeva predlog Međunarodne agencije za energetiku upućen EU?

Prema IEA, štetni dim koji ispuštaju kuhinjski šporeti doprinosi 3,7 miliona prevremenih smrti godišnje, uglavnom pogađajući žene i decu.

Izvor: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Fati Birol, direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), zatražio je od Evropske unijepodršku inicijativi za čiste kuhinjske šporete u Africi na predstojećem klimatskom samitu COP28 u Dubaiju. On je za Euractiv izjavio u ekskluzivnom intervjuu da je ovo glavni problem na kontinentu.

Prema IEA, četiri od pet afričkih porodica trenutno koriste primitivne drvene šporete ili šporete na drva za pripremu obroka, ostavljajući 70% stanovništva bez čistih goriva za kuvanje.

"Čisto kuvanje je danas u Africi tema broj jedan, kada je reč o energiji i klimi", rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA, u ekskluzivnom intervjuu za Euractiv.

Prema IEA, štetni dim koji ispuštaju kuhinjski šporeti doprinosi 3,7 miliona prevremenih smrti godišnje, uglavnom pogađajući žene i decu.

"Oni umiru. To je zdravstveno pitanje, ali i veliki energetski i klimatski problem", rekao je.

Ipak, on smatra da bi se problem mogao rešiti jednim udarcem pomažući porodicama na kontinentu da pređu na čista rešenja za kuvanje.

"Rešavanje ovog problema jednom zauvek koštalo bi 4 milijarde evra, a ukupna evropska razvojna pomoć Africi iznosi 25 milijardi evra", dodao je, sugerišući da je ova cifra realna za budžete pomoći za razvoj u inostranstvu.

Najavio je da će ovaj predlog podeliti u narednim nedeljama sa zvaničnicima Evropske komisije u Briselu i drugim evropskim liderima, ističući da je predlog nastao tokom razgovora sa nekoliko afričkih lidera, uključujući one iz Kenije, Senegala i Afričke unije.

Izvor: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Prema IEA, postizanje univerzalnog pristupa čistom kuvanju moglo bi sprečiti emisiju 1,5 gigatona CO2 ekvivalentno godišnje, što je jednako emisijama CO2 svih aviona i brodova. Afrika bi predstavljala gotovo dve trećine tih smanjenih emisija - oko 900 miliona tona CO2ekv.

Osim toga, primitivne metode kuvanja koje se oslanjaju na drvo ili ugalj doprinose smanjenju šuma, što dovodi do gubitka šuma veličine Irske svake godine, tvrdi IEA.

"To uzrokuje smanjenje šuma i podriva šumske rezervoare Afrike, njihovu sposobnost da apsorbuju CO2", objasnio je Birol, ističući da to doprinosi pogoršavanju klimatske krize.

Ako EU pomogne Africi da reši ovaj problem, Birol smatra da će na taj načim izgraditi poverenje između Evrope i Afrike jer Afrika to nikada neće zaboraviti. I slika Evrope u Africi će se promeniti", rekao je Birol za Euractiv.

Predlog IEA za EU pozdravio je Sani Ajuba iz organizacije "Mladi volonteri za životnu sredinu", osnivačke organizacije koja sarađuje s globalnom humanitarnom organizacijom Oxfam u Nigeru.

"Razvoj ili podrška inicijativama za čisto kuvanje u Africi neće samo doprineti smanjenju nejednakosti, već će poboljšati i zdravlje žena, ojačati njihovu autonomiju i smanjiti uticaj na resurse drvene energije", rekao je za Euractiv.

Prema Ajubi, promovisanje čistog kuvanja u Africi može značajno uticati na kontinent jer pogađa svakodnevni život žena, koje čine većinu stanovništva.

Žene i deca u tim regionima provode do 20 sati nedeljno prikupljajući drva za pripremu obroka za svoje porodice, prema organizaciji Clean Cooking Alliance, neprofitne organizacije sa sedištem u SAD.

"Ovo je takođe prilika da se ojača otpornost na klimatsku krizu u Africi", dodao je Ajuba, ističući da energetski sektor ostaje ključan za rešavanje klimatskih promena širom sveta.

IEA procenjuje da će gotovo jedna od tri osobe koje do 2030. godine dobiju pristup čistom kuvanju u Africi to postići putem tečnog naftnog gasa (LPG), a jedna od osam zahvaljujući električnoj energiji.

 (EURACTIV.rs)