Životna sredina

VIŠE OD 100 MILIONA DECE BIĆE RASELJENO U NAREDNIH 30 GODINA: Zabrinjavajući izveštaj UNICEF-a

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Više od 100 miliona dece biće raseljeno u narednih 30 godina, saopštio je UNICEF.

Izvor: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Oluje, poplave i požari doveli su do više od 43 miliona raseljenja dece između 2016. i 2021. godine, saopštio je UNICEF. Agencija UN je takođe upozorila da bi još 100 miliona dece moglo da bude raseljeno zbog ekstremnih vremenskih uslova u narednih 30 godina.

Vremenske nepogode, koje postaju sve nasilnije i sve češće jer gasovi staklene bašte izazivaju zagrevanje Zemljine atmosfere, u šestogodišnjem periodu su iskorenjivale do 20.000 dece dnevno u 44 zemlje, od kojih je 95% od poplava, prema Istraživanje.

UNICEF je saopštio da je merio broj raseljenja dece, a ne broj dece, jer je ista osoba mogla biti raseljena više puta. Pravi broj je takođe verovatno bio veći jer je mnogo slučajeva ostalo nedokumentovano.

Kina i Filipini su među zemljama koje su najviše pogođene zbog velike populacije dece koja su bila izložena ekstremnim vremenskim prilikama i zbog toga što su mere ranog upozorenja i evakuacije nedavno poboljšane, što znači bolje izveštavanje.

U odnosu na veličinu dečje populacije, olujama su najviše pogođena deca u malim ostrvskim državama kao što su Dominikana na Karibima i Vanuatu u Okeaniji, dok su poplavama najviše pogođena deca u Somaliji i Južnom Sudanu u Africi.

Poplave su činile 40,9 miliona (95%) raseljavanja dece tokom analiziranog perioda, delom zbog efikasnog izveštavanja i evakuacije, dok su suše izazvale 1,3 miliona internih raseljenja, a šumski požari su izazvali 810.000, sa više od trećine onih samo u 2020.

Kanada, Izrael i SAD zabeležile su najviše raseljavanja od šumskih požara, dok je Somalija zabeležila najviše zbog suše.

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel rekla je da je za svako dete zastrašujuće kada divlji požar, oluja ili poplava dospe u njihovu zajednicu.

"Za one koji su primorani da pobegnu, strah i uticaj mogu biti posebno razorni, uz brigu da li će se vratiti kući, nastaviti školu ili će biti primorani da se ponovo presele", rekla je ona.

U izveštaju pod nazivom Deca raseljena u klimi koja se menja, UNICEF je rekao da odluke o selidbi mogu biti nagle, suočene sa neposrednom opasnošću ili rezultat evakuacije u kojoj su životi spaseni, ali po cenu suočavanja sa drugim opasnostima.

(EURACTIV.rs)

Tagovi