Životna sredina

PREKRETNICA U BORBI ZA ČISTIJU SREDINU I ODRŽIVIJI RAZVOJ: U Beogradu otvoreno postrojenje za preradu otpadnih voda

Postrojenje će vodu iz Dunava, korišćenu za industrijske potrebe, biološkim tretmanom prečišćavati i vraćati je u reku čistiju nego kada je iz reke uzeta.

Izvor: MONDO/U.Arsić

Kompanija "Smurfit Кappa" otvorila je danas u svojoj fabrici u Beogradu prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje će vodu iz Dunava, korišćenu za industrijske potrebe, biološkim tretmanom prečišćavati i vraćati je u reku čistiju nego kada je iz reke uzeta.

Otvaranju ovog postrojenja vrednosti pet miliona evra, prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor "Smurfit Kappa" za Evropu Saverij Majer i generalni direktor "Smurfit Кappa" Milan Marković.

Marković je rekao da je ta tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda najsavremenija, da bi parametri vode bili i bolji od propisanog regulativom EU.

Brnabić je ocenila da je danas važan dan za zaštitu životne sredine u Srbiji, jer je to prekretnica u borbi za čistiju sredinu i održiviji razvoj.

Premijerka je podsetila da do 31. decembra 2025. godine svi privredni subjekti u Srbiji koji imaju otpadne vode iz tehnoloških proizvodnih procesa, moraju da izgrade postrojenja za njihovo prečišćavanje i da je Vlada Srbije više od 4,5 milijardi evra namenila za projekte prečišćavanja otpadnih voda, od čega je jedna milijarda za projekte u Beogradu.

Smurfit Kappa u Srbiji zapošljava 650 ljudi u dve fabrike - Smurfit Kappa doo i Smurfit Kappa Avala Ada.

Smurfit Kappa doo Beograd je najstarija fabrika papira u Srbiji. Osnovana je 1921. godine, a proizvodni program čine ambalažni papiri na bazi 100% reciklirane stare hartije.

Trenutni kapacitet fabrike je 120.000 tona godišnje. Smurfit Kappa Avala Ada, osnovana je 1946. godine i tržišni je lider u proizvodnji transportne i komercijalne ambalaže u Srbiji i jedna od vodećih kompanija u regionu, kao i jedina fabrika u Jugoistočnoj Evropi u papirnom biznisu sa dve proizvodnje ispod jednog krova.

Kompanija Smurfit Kappa spada u grupu FTSE 100 kompanija i jedan je od svetskih lidera u proizvodnji ambalaže od papira, sa oko 47.000 zaposlenih u više od 350 proizvodnih lokacija u 36 država sa prihodom od 12,8 milijardi evra u 2022.

(EURACTIV.rs)