Životna sredina

EU ZABRANJUJE AUTOMOBILE NA BENZIN I DIZEL: Evropski parlament usvojio predlog koji će smanjiti zagađenje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropska unija će zabraniti automobile na benzin i dizel, kao i kombije. Od 2035. neće biti moguće registrovanje novih vozila na ovakav pogon.

Izvor: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Evropski parlament glasao je za izbacivanje vozila sa unutrašnjim sagorevanjem u putničkom saobraćaju do 2035. godine. Novi automobili i kombiji neće od tog trenutka smeti da emituju štetne gasove, a za ovaj zakon glasalo je 340 od 640 članova EP.

"Vrlo sam zadovoljan što je Evropski parlament danas odobrio sporazum postignut u trijalogu o standardima emisije ugljen-dioksida u automobilima i kombijima", rekao je holandski član parlamenta Jan Hautema, koji je u oktobru postigao ovaj dogovor sa Evropskom komisijom i zemljama članicama.

"Ciljevi obezbeđuju jasnoću za industrija, stimulišu inovacije i investicije za proizvođače automobila", rekao je on.

Konkretno, od 2035. godine više neće biti moguće registrovati nova vozila ukoliko ih pokreću motori na benzin ili dizel.

Zabranu su odobrile i zemlje članice i ona sada postaje pravna stvarnost, a protivila joj se najveća politička grupa u EP, konzervativna Evropska stranka naroda koja smatra da zabrana ruši princip tehnološke neutralnosti.

Zakon pokriva automobile i kombije, ali je sledeća tema za Evropsku komisiju pitanje autobusa i kamiona. Udruženja za očuvanja okoline tražila su da 2035. bude konačni datum i za ta vozila, dok se automobilska i logistička industrija protive.

(EURACTIV.rs)