Životna sredina

SMANJENJE KRČENJA ŠUMA AMAZONA: Šta je sve nova brazilska vlada odlučila zarad zaštite životne sredine?

Autor Aleksandra Vrbica

Podaci Inpe-a sugerišu da je 563 km² uklonjeno u avgustu 2023. godine, što je pad u odnosu na 1.661 km² u avgustu prošle godine.

Izvor: EPA-EFE/Raphael Alves

Stopa krčenja šuma u ​​brazilskoj amazonskoj prašumi opala je za 66,1 odsto ovog avgusta u poređenju sa istim mesecom prošle godine, pokazuju satelitski podaci agencije za svemirska istraživanja Inpe.

Vest dolazi nakon što je sličan pad zabeležen u julu. Smanjenje je posebno primetno jer je avgust istorijski jedan od meseci kada je krčenje šuma najveće.

Prašuma je ključni tampon u borbi protiv klimatskih promena.

Podaci Inpe-a sugerišu da je 563 km² uklonjeno u avgustu 2023. godine, što je pad u odnosu na 1.661 km² u avgustu prošle godine.

Brazilska ministarka životne sredine Marina Silva rekla je da je nova vlada predsednika Luiza Inasija Lule da Silve bila ključna u ovom smanjenju.

"Ovi rezultati pokazuju odlučnost Luline administracije da prekine ciklus napuštanja i nazadovanja koji je viđen u prethodnoj vladi", rekla je Silva.

Izvor: EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Lula je stupio na dužnost u januaru ove godine.

Uništavanje prašuma je poraslo za vreme njegovog prethodnika, Žaira Bolsonara, koji je promovisao rudarstvo u autohtonim zemljama i smanjio resurse agencije zadužene za zaštitu životne sredine.

Lulina vlada kaže da je posvećena potpunom zaustavljanju krčenja šuma do 2030. godine.

U utorak je predsednik najavio priznanje dve nove oblasti (u državama Akre i Amazonas, na severozapadu Brazila) kao zaštićene autohtone zemlje, kako bi se zaštitio Amazon.

Skoro 60% amazonske prašume nalazi se u Brazilu. Prošlog meseca, predsednik Lula je ugostio lidere iz osam zemalja koje dele Amazonski basen na samitu u gradu Belem. Učesnici su se složili sa stvaranjem saveza za borbu protiv krčenja šuma, ali nisu uspeli da pregovaraju o zajedničkom cilju očuvanja.