Životna sredina

JAPAN ZAPOČEO ISPUŠTANJE RADIOAKTIVNE VODE IZ FUKUŠIME U OKEAN: Da li bi svet trebalo da bude zabrinut?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Japan je zvanično započeo proces ispuštanja radioaktivne vode iz Fukušime u okean. Prva tura trajaće 17 dana.

Izvor: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Japan je u četvrtak, 24. avgusta započeo ispuštanje tretirane radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Pacifik. Ovaj potez japanskih vlasti izazvao je proteste na lokalnom nivou, ali i veliku zabrinutost drugih zemalja.

Kina je ispuštanje radioaktivne vode u okean nazvala "sebičnim i neodgovornim". Ova odluka doneta je pre dve godine, a pre dva meseca nuklearna agencija Ujedinjenih nacija ju je odobrila. Cilj ispuštanja radioaktivne vode u okean je nastavak procesa gašenja uništene nuklearne elektrane Fukušima Daiči i uklanjanje istopljenog goriva.

Operator nuklearne elektrane, "Tepko", saopštio je da je ispuštanje radioaktivne vode počelo u jedan sat i tri minuta po lokalnom vremenu, i da za sada nema zabeleženih abnormalnosti.

Ali Kina je vrlo glasna u izražavanju svog nezadovoljstva.

"Japanske vlasti stavile su svoje sebične interese iznad dobrobiti čitavog čovečanstva. Ovaj potez je ekstremno sebičan i neodgovoran. Preduzećemo neophodne korake kako bismo zaštitili vodeni svet, bezbednost hrane i javnog zdravlja, a pojačano ćemo pratiti nivoe radijacije u vodama", saopštile su kineske vlasti.

Izvor: EPA-EFE/Tomohiro Ohsumi

Tokio je uzvratio optužbama za širenje "naučno neosnovanih tvrdnji". Japan ostaje pri stavu da je radioaktivna voda bezbedna i da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ocenila da je uticaj ispuštanja radioaktivne vode u okean, po čoveka i okolinu, "zanemarljiv". Ali od četvrtka će Hong Kong i Makao uvesti zabranu uvoza japanskih morskih plodova.

Voda će biti ispuštana u Pacifik kontrolisano i u relativno malim količinama. Prvo ispuštanje oko 7.800 kubnih metara, što je ekvivalentno zapremini tri olimpijska bazena, trajaće 17 dana.

"Tepko" je u četvrtak objavio i rezultate ispitivanja vode, u kojima se navodi da se u njoj nalazi do 63 bekerela tritijuma po litru. Svetska zdravstvena organizacija postavlja granicu od 10.000 bekerela, mernih jedinica radioaktivnosti, po litru pijaće vode.

Nuklearna elektrana Fukušima Daiči uništena je u martu 2011. godine u razornom zemljotresu jačine devet stepeni po Rihteru. Zemljotres je izazvao cunami koji je doveo do topljenja tri reaktora nuklearne elektrane Fukušima.

(EURACTIV.rs)