Životna sredina

POZNATO KAD JAPAN KREĆE DA ISPUŠTA VODU IZ FUKUŠIME U OKEAN: Iz nje uklonjeni svi radioaktivni elementi - osim jednog

Japan je saopštio da će početi da ispušta više od milion tona prečišćene radioaktivne vode iz razorene nuklearne elektrane Fukušima 24. avgusta, čime je pokrenut plan koji je izazvao oštre kritike.

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Plan, koji je pre dve godine odobrila vlada Japana kao ključan za razgradnju elektrane kojom upravlja Tokio Electric Power Company (TEPCO), takođe se suočio sa kritikama lokalnih ribarskih grupa, koje strahuju da će ovo ugroziti reputaciju hrane iz ovog kraja, ali i ugroziti njihove živote.

"Zamolio sam Tepco da se brzo pripremi za ispuštanje vode u skladu sa planom koji je odobrila Uprava za nuklearnu regulaciju i očekujem da ispuštanje vode počne 24. avgusta, ako vremenski uslovi dozvole", rekao je premijer Fumio Kišida u utorak ujutro.

Saopštenje dolazi dan nakon što je vlada rekla da je dobila "određeni stepen razumevanja" od strane ribarske industrije zbog puštanja vode, iako su ribarske organizacije rekle da se i dalje plaše da će šteta uništiti živote mnogih.

"Obećavam da ćemo preuzeti svu odgovornost da osiguramo da ribarska industrija može da nastavi da zarađuje za život, čak i ako će to trajati decenijama", rekao je Kišida u ponedeljak.

Japan je rekao da je ispuštanje vode bezbedno. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nuklearna organizacija UN, dala je zeleno svetlo na plan u julu, rekavši da ispunjava međunarodne standarde i da je uticaj koji će imati na ljude i životnu sredinu "zanemarljiv".

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Skepticizam u inostranstvu

Neke susedne zemlje izrazile su skepticizam u pogledu bezbednosti plana, a Peking se pojavio kao najveći kritičar. Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je u julu da je Japan pokazao sebičnost i aroganciju i da nije u potpunosti konsultovao međunarodnu zajednicu o puštanju vode.

Kina zabranjuje uvoz morske hrane iz 10 regija u Japanu, uključujući Fukušimu i glavni grad Tokio. Uvoz morskih plodova iz drugih regija je dozvoljen, ali mora proći testove radioaktivnosti i imati dokaz da su proizvedeni izvan 10 zabranjenih prefektura.

Južnokorejski aktivisti takođe su protestovali zbog plana, iako je Seul iz sopstvene studije zaključio da ispuštanje vode ispunjava međunarodne standarde i rekao da poštuje procenu IAEA.

Pacifičke ostrvske nacije su podeljene po tom pitanju, s obzirom na njihovu istoriju da su bile lokacije za nuklearna testiranja za Sjedinjene Američke Države i Francusku. Premijer Fidžija Sitiveni Rabuka izdao je saopštenje u ponedeljak u kojem je rekao da podržava izveštaj IAEA, ali je priznao da je to pitanje kontroverzno na pacifičkim ostrvima.

Kišida je u utorak rekao da veruje da se u međunarodnoj zajednici širi "tačno razumevanje" ovog pitanja.

Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Japan kaže da će voda biti filtrirana kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode. Tretirana voda će biti razblažena na znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa tricijuma pre nego što bude puštena u Pacifik.

Voda je korišćena za hlađenje gorivih šipki Fukušime nakon što se desila nesreća izazvana ogromnim cunamijem 2011. koji je pogodio istočnu obalu Japana.

Japanski zvaničnik je rekao da bi prvi rezultati ispitivanja morske vode nakon ispuštanja mogli biti dostupni početkom septembra. Japan će takođe testirati ribu u vodama u blizini fabrike i objaviti rezultate testa na veb stranici ministarstva poljoprivrede.

(EURACTIV.rs)