Životna sredina

NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU: Predsednik države nedeljama kašljao, traži hitne mere za rešenje problema

Autor Aleksandra Vrbica

Ministri zemlje potvrdili su ove nedelje da se predsednik nedeljama borio sa kašljem i sugerisali da bi to moglo biti povezano sa pogoršanjem zagađenja vazduha u gradu koji ima 10 miliona stanovnika.

Izvor: EPA-EFE/MAST IRHAM

Glavni grad Indonezije Džakarta je najzagađeniji grad na svetu, prema novoj studiji, a u prilog tome ide i zdravstveno stanje predsednika te zemlje.

Naime, ministri u toj zemlji jugoistočne Azije potvrdili su ove nedelje da se predsednik Džoko Vidodo nedeljama borio sa kašljem i sugerisali da bi to moglo biti povezano sa pogoršanjem zagađenja vazduha u gradu koji ima 10 miliona stanovnika.

Vest je stigla samo nekoliko dana nakon što je švajcarska kompanija IQAir objavila podatke koji pokazuju da se kvalitet vazduha u Džakarti pogoršao poslednjih nedelja i postao najgori na svetu.

"Predsednik Džoko Vidodo je zatražio da se preduzmu konkretni koraci (za rešavanje problema zagađenja vazduha) u roku od nedelju dana. Kašljao je skoro četiri nedelje i rekao je da se nikada nije tako osećao", rekao je novinarima indonezijski ministar turizma i kreativne ekonomije Sandijaga Uno nakon parlamentarnog sastanka ministara u Džakarti u ponedeljak.

Izvor: EPA-EFE/ACHMAD IBRAHIM

Uno je rekao da lekari još uvek dijagnostikuju uzrok Vidodovog kašlja, ali je dodao da bi to moglo biti povezano sa pogoršanjem kvaliteta vazduha, izvestila je CNN Indonesia.

Sledećeg dana ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin je takođe primetio da se predsednik bori sa kašljem i rekao da njegovo ministarstvo intenzivira testove na opštoj populaciji da vidi da li je došlo do porasta plućnih i respiratornih bolesti, poput astme, u veoma zagađenim oblastima.

"Pratimo situaciju", rekao je Budi novinarima. "Svi izveštaji o uticaju zagađenja vazduha na javno zdravlje biće koordinisani sa relevantnim ministarstvima i zvaničnim agencijama", dodao je on.

Od lošeg do najgoreg

Zagađenje vazduha dugo je mučilo šire područje Džakarte, sa fabrikama, elektranama na ugalj i zagušenjima u saobraćaju koji doprinose smogu, kažu stručnjaci.

Godine 2019. grupa od 32 stanovnika pokrenula je građansku tužbu protiv Vidodoa i nekoliko članova njegovog kabineta, navodeći da nije preduzeo mere da kontroliše zagađenje vazduha i zaštiti njihovo pravo na čist vazduh.

Osvojili su istorijsku pobedu dve godine kasnije kada je Okružni sud Centralne Džakarte presudio u njihovu korist. Rečeno je da je vlada prekršila zakone o zaštiti životne sredine u zemlji i pozvala najviše zvaničnike da uspostave nacionalni standard kvaliteta vazduha zajedno sa drugim merama.

Ali poslednjih nedelja kvalitet vazduha u prestonici postao je posebno loš, pogoršavajući se na najgore na svetu, prema podacima IQAir-a.

Džakarta je 9. avgusta bila na vrhu liste zagađenih gradova nakon što je skoro svaki dan registrovala "nezdrave" nivoe zagađenja vazduha, saopštila je kompanija. Konstantno se svrstavao među 10 najzagađenijih gradova na svetu od maja, saopštio je IQAir.

Vidodo je u ponedeljak predsedavao sastankom vlade na kojem se razgovaralo o sve većem zagađenju vazduha i pozvao je na hitnu intervenciju vlade.

On je za zagađenje okrivio "prekomerni saobraćaj na putevima, dugu sušnu sezonu i izvore energije - uglavnom one koji koriste ugalj" i predložio mere kao što su testovi emisija gasova na automobilima i podsticanje ljudi da rade od kuće, zarad ublažavanja problema.

Izvor: EPA-EFE/MAST IRHAM

Takođe je rekao da se razmatra porez na zagađenje.

"Tokom prošle nedelje, kvalitet vazduha u široj oblasti Džakarte bio je veoma, veoma loš", rekao je Vidodo. "Nadzor se mora vršiti u industrijskom i energetskom sektoru, a takođe moramo da edukujemo javnost (kako bismo smanjili emisije štetnih gasova)", dodao je on.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, ministar turizma Sandijaga Uno rekao je da vlada razmatra "konkretne korake" za poboljšanje kvaliteta vazduha u Džakarti na duži rok.

"Ako pogledamo uspeh Pekinga u tome, veoma sam uveren da uz saradnju lokalnih vlada i preduzeća možemo i da poboljšamo kvalitet vazduha u Džakarti - to će imati dugoročan uticaj na javno zdravlje", rekao je on, govoreći o uspehu Kine u poboljšanju kvaliteta vazduha u svojoj prestonici.

Stručnjaci su pozdravili stav vlade.

"Zagađenje vazduha je ozbiljan problem u jugoistočnoj Aziji", rekla je politička analitičarka Bridžit Velš sa Univerziteta u Notingemu.

"Iako je došlo do poboljšanja u Džakarti u oblastima poput javnog prevoza, ona moraju biti pojačana zajedno sa boljom primenom mera protiv sagorevanja (fosilnih goriva) i regulisanom upotrebom vozila", rekla je Velš.

Ona je dodala da iako je vlada planirala da prestonicu preseli u Nusantaru, u provinciji Istočni Kalimantan na ostrvu Borneo, do ovog poteza ima još dosta godina i neće rešiti problem zagađenja.

"Preseljenje u novi glavni grad samo će privremeno zanemariti ovo pitanje", rekla je Velš. "Zdravstveni troškovi zagađenja vazduha u Indoneziji su ozbiljni i ne mogu se potceniti."

(EURACTIV.rs)