Životna sredina

AMSTERDAM ZABRANJUJE KRSTARENJA BRODOVIMA U CENTRU GRADA: Ograničavaju broj posetilaca, ali i zagađenje

Autor Milena Antonijević

Veće Amsterdama zabranilo je krstarenje brodovima u centru grada jer holandska prestonica pokušava da ograniči broj posetilaca i spreči zagađenje. Političari smatraju da brodovi nisu u skladu sa održivim ambicijama grada.

Izvor: EPA/REMKO DE WAAL

Ova odluka znači da će se zatvoriti centralni terminal za krstarenje na reci IJ u blizini glavne železničke stanice u Amsterdamu.

To je najnovija mera za suzbijanje masovnog turizma u gradu.

Brodovi za krstarenje postali su simbol problema, sa više od 100 vezova u glavnom gradu svake godine.

Savet pokušava da očisti grad, zabranjujući pušenje kanabisa na ulicama kvarta crvenih fenjera. Takođe, u martu je ovaj grad pokrenuo onlajn kampanju pozivajući mlade Britance koji razmišljaju o održavanju momačkih večeri u Amsterdamu da se drže podalje.

Ovaj grad je postao žrtva sopstvene popularnosti, privlačeći 20 miliona posetilaca godišnje, od kojih mnoge privlači reputacija grada zabave.

„Brodovi za krstarenje u centru grada ne uklapaju se u zadatak Amsterdama da smanji broj turista", izjavila je Ilana Ruderkerk iz liberalne stranke D66, koja vodi grad zajedno sa Laburistima i ekolozima.

Ona je nedavno uporedila turiste sa krstarenja sa vrstom „kuge skakavaca" koja se odjednom sručila na grad.

Drugi amsterdamski zvaničnici su joj zamerili na takvoj vrsti narativa.

Međutim, gradonačelnica Femke Halsema žalila se prošle godine da su turisti sa krstarenja pušteni na par sati, jeli u međunarodnim lancima i nisu imali vremena da posete muzeje, gutajući grad, ali malo čineći za njega.

Drugi ključni razlog za uklanjanje brodova za krstarenje je smanjenje nivoa zagađenja vazduha u Amsterdamu.

Studija iz 2021. na jednom velikom brodu za krstarenje otkrila je da je proizveo iste nivoe azotnih oksida (NOk) u jednom danu kao 30.000 kamiona.

Ostala privezišta udaljena od centra grada razmatraju se već neko vreme, ali odluka još nije doneta.

Amsterdam je takođe najavio planove za jačanje noćne kulture za mlade.

Grad je izneo svoj cilj da pronađe lokacije noćnih klubova kao što su napušteni tuneli i garaže kako bi se razvio talenat "kreativnih mladih ljudi koji žele da organizuju neke noćne aktivnosti".

(EURACTIV.rs)