Životna sredina

LEOPARDI U KAMBODŽI UGROŽENA VRSTA: Za deset godina evidentirano samo 35 primeraka ovih životinja

Autor Milena Antonijević

Indokineski leopard je opasno blizu izumiranja u Kambodži, kažu zaštitnici divljih mačaka, koji su proveli više od decenije tražeći ova stvorenja i pronašli samo 35.

Izvor: EPA/SEBASTIAN WILLNOW

Prema izveštaju Panthere, globalne organizacije za zaštitu divljih mačaka, istraživači su postavili stotine kamera u dva zaštićena područja u pejzažu istočnih ravnica Kambodže između 2009. i 2019. godine.

U tom periodu uočili su samo 35 odraslih indokineskih leoparda, a kada su se vratili 2021. godine, nije se mogao videti nijedan leopard.

To je navelo naučnike da zaključe da vrsta više nije održiva za reprodukciju za sledeću generaciju, navodi se u izveštaju, sastavljenom sa VildCRU Univerziteta Oksford i objavljenom u Biological Conservation.

Istorijski gledano, indokineski leopard se nalazio širom Indokine - obuhvatajući Kambodžu, Laos, Mjanmar, Tajland, Vijetnam i delove jugozapadne Kine - ali skoro sva teritorija na kojoj su nekada lutali nestala je zbog ljudskog napada.

Tokom perioda studije, ljudska aktivnost u Kambodži porasla je 20 puta, a verovatnoća da ćete biti uhvaćeni u smrtonosne zamke porasla je 1.000 puta, navodi se u izveštaju.

U regionu je velika potražnja za divljim mesom, koje se smatra delikatesom ili statusnim simbolom urbanih potrošača srednje i više klase u Kambodži, navodi se u izveštaju.

Lovci takođe ciljaju divlje mačke zbog njihove guste, pegave dlake, a gubitak staništa je doveo do dramatičnog smanjenja populacije plena leoparda.

Svetski fond procenjuje da postoji oko 12 miliona zamki u istočnoj Indokini, što je pogubno za 700 vrsta sisara u regionu, uključujući azijskog slona i sumatranskog nosoroga.

Kambodža, kojom već više od tri decenije vlada premijer Hun Sen, dugo je patila od ukorenjene korupcije. Transparenci International je rangira na 150 od 180 zemalja u svom godišnjem Indeksu korupcije, na samom dnu tabele.

Ova zemlja jugoistočne Azije takođe je pretrpela neke od najvećih stopa krčenja šuma od bilo koje nacije od 1970-ih, prema Global Forest Vatch-u, koji procenjuje da je Kambodža izgubila oko 557.000 hektara drveća u zaštićenom području između 2001. i 2018. godine.

Aktivisti često rizikuju svoje živote da bi zaštitili šume Kambodže, a 2022. godine pet novinara koji su pratili ogromnu operaciju krčenja šuma na jugu Kambodže nasilno su uhapšeni, navode Reporteri bez granica.

Ne postoji konsolidovana inicijativa za očuvanje usmerena na indokineske leoparde zbog nedostatka finansijskih sredstava, i uprkos pojačanom sprovođenju zakona protiv krivolova od strane lokalnih vlasti tokom protekle decenije, razmere ilegalne trgovine divljim životinjama su bez presedana, dodaje se u izveštaju.

„Bez ubrizgavanja ekspeditivnih resursa od strane globalne zajednice kako bi se sprečilo da indokineski leopard nestane u poslednja dva preostala uporišta, zauvek ćemo izgubiti ovu jedinstvenu podvrstu sa planete", rekla je Susana Rostro-Garsija, naučnica za očuvanje Pantere i glavni autor izveštaja. .

Dok leopardi nestaju iz Kambodže, njihov broj u divljini duž granice Tajlanda i Mjanmara verovatno je manji od 900, dodala je Rostro-Garsija.

Gareth Mann, programski direktor Panthere za leopard, rekao je: „Obeshrabrujuće je gledati kako dugo zanemareni leopard prati istu sudbinu tigra u Kambodži, Laosu i Vijetnamu.

Samo kažnjavanje lovaca nije dovoljno da se stane na kraj gubitku divljih životinja, jer su istraživači pozvali na napore širom zemlje da se proaktivno smanji potrošnja mesa divljači.

„Baš kao što Indokina sada služi kao nulta osnova za krivolov i očuvanje tigrova, to je takođe mesto gde globalna i lokalna zajednica zaštite moraju u potpunosti uložiti napore da spase ovu podvrstu leoparda, zajedno sa vladama Tajlanda, Malezije i Mjanmara.

Vrsta leoparda je navedena kao „ranjiva"na IUCN Crvenoj listi ugroženih vrsta, dok je podvrsta indokineskog leoparda klasifikovana kao „kritično ugrožena".

(EURACTIV.rs)