Životna sredina

NAJVIŠE POGOĐENA ZEMLJA EU: Visoke temperature i suša već drastično utiču na ljude i poljoprivredu

Autor Aleksandra Vrbica

Vrućina bi mogla povećati rizik od šumskih požara u zemlji, u kojoj su već krajem marta požari neuobičajeno rano spalili više od 10.000 hektara u pokrajini Kasteljon.

Izvor: EPA-EFE/Jesus Diges

Vrući i suvi vazduh iz Afrike doveo je prošle nedelje do „izuzetno visokih“ temperatura koje su „tipičnije za leto“ u centralnoj i južnoj Španiji, izvestila je nacionalna meteorološka služba AEMET.

Očekuje se da će temperature ove nedelje biti 15 do 20 stepeni Celzijusa iznad uobičajenih za ovo doba godine, sa velikim šansama da na nekim mestima dostignu 40°C.

U velikim delovima Španije, temperature su premašile 30°C. U sredu su aerodromi u Kordobi i Sevilji premašili 36 stepeni Celzijusa, razbijajući prethodne rekorde za aprilske temperature postavljene 1997. godine, izvestio je AEMET.

Takođe se predviđa da će noćne temperature ostati visoke, na nekim mestima neće pasti ispod 20°C.

Škole u centralnoj i južnoj Španiji zabrinute su oko zaštite učenika i osoblja u pregrejanim učionicama koje nemaju klima uređaje, prenose španski mediji. Neke škole razmišljaju o promeni rasporeda kako bi vežbanje na otvorenom bilo ranije tokom dana.

Vrućina bi mogla povećati rizik od šumskih požara u zemlji, u kojoj su već krajem marta požari neuobičajeno rano spalili više od 10.000 hektara u pokrajini Kasteljon.

Visoke temperature dolaze pošto je dugotrajna suša zahvatila delove južne Španije, kao i severoistok zemlje, u blizini Barselone. Padavina je bilo veoma malo, sa martovskim prosekom od samo 36 odsto u poređenju sa prosečnom mesečnom količinom padavina, izvestilo je špansko Ministarstvo za ekološku tranziciju.

Izvor: EPA-EFE/Brais Lorenzo

Zemlja je tokom 36 uzastopnih meseci imala količinu padavina ispod proseka, a prirodni rezervoari vode su imali samo polovinu svog kapaciteta, preneo je Rojters. U Kataloniji, na severoistoku Španije, nivoi vode u rezervoarima su na oko 25% i već postoje određene restrikcije vode.

Nedostatak vode ima ozbiljan uticaj i na poljoprivredu u zemlji.

„Situacija u poljoprivredi zbog suše je veoma zabrinjavajuća u celoj Španiji, ali u oblastima koje su najviše pogođene, ona bi se mogla nazvati mučnom“, navodi Unija malih poljoprivrednika i stočara (UPA).

„Čak i stabla voća i maslina, koja su inače otpornija na sušu, su jako pogođena, jer je bilo nekoliko godina niskih padavina i intenzivne vrućine“, navodi UPA na svojom sajtu.

Očekuje se da će se prevremene ekstremne vrućine nastaviti, navodi AEMET.

(EURACTIV.rs)