Životna sredina

NOVI POPIS OKEANA MOGAO BI DA OTKRIJE 100.000 NEPOZNATIH VRSTA: Naučnici u misiji istraživanja skrivenih dubina mora

Autor Tamara Milošević Grbić

Popis okeana ima za cilj da identifikuje 100.000 nepoznatih vrsta u narednih deset godina, omogućavajući naučnicima da bolje razumeju i zaštite dubokomorski ekosistem.

Izvor: YouTube/Scenic scenes

Postoje ogromne praznine u našem znanju o dubinama okeana. Od 2,2 miliona vrsta za koje se veruje da postoje u Zemljinim okeanima, naučnici su opisali samo 240.000, prema popisu.

Inicijativa se zasniva na prošlim projektima kao što je Popis morskog života, koji je završen 2010. godine i koji je identifikovao 6.000 potencijalnih novih vrsta okeana.

Novi napredak u tehnologiji uključuje podvodno snimanje visoke rezolucije, mašinsko učenje i sekvenciranje DNK sadržane u morskoj vodi. Inovacije će pomoći da se ubrza brzina i obim otkrivanja novih oblika života, rekao je morski biolog Aleks Rodžers, naučni direktor projekta. On je profesor konzervatorske biologije na Univerzitetu u Oksfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Nadao bih se da ćemo do kraja tih deset godina napraviti neka neverovatna naučna otkrića, možda potpuno nove ekosisteme“, rekao je Rodžers na predstavljanju u Londonu.

Tehnološki napredak

Obično je naučnicima potrebno najmanje godinu dana da definitivno opišu vrstu nakon otkrića, ali nove vrste tehnologije znatno olakšavaju proučavanje morskih stvorenja u njihovom prirodnom staništu. To uključuje alate kao što je podvodno lasersko skeniranje koje može skenirati želatinasta stvorenja kao što su meduze koje je teško proučavati na kopnu.

Izvor: YouTube/Scenic scenes

„Sada možete da pogledate u vodenom stubu i vidite kakva je morfologija i da ih proučavate na licu mesta“, rekla je Jiotika Virmani, izvršna direktorka Instituta za okean Šmit u Palo Altu u Kaliforniji, koji će učestvovati u projekat.

Ono ka čemu se krećemo je mesto gde zapravo možemo čak da izvršimo taksonomsku identifikaciju u vodenom stubu umesto da sve vratimo na kopno. I to je zaista uzbudljivo i učiniće da se stvari kreću mnogo brže."

Svi živi organizmi, uključujući ljude, raspršuju genetski materijal u životnu sredinu, a projekat će takođe koristiti nove i pristupačne tehnike za uzorkovanje DNK iz vode za otkrivanje i praćenje vrsta.

Dok su mnoge otkrivene vrste verovatno na manjem kraju skale, Virmani je primetio da je najduže morsko stvorenje na svetu otkriveno tek 2020. godine kod obale Zapadne Australije - životinja nalik na strunu od 150 stopa poznata kao sifonofor.

Popis okeana će takođe pomoći da se identifikuje kako morski ekosistemi reaguju na klimatsku krizu i proceni kako bi se morski život mogao prilagoditi toplijoj klimi.

Izvor: YouTube/Scenic scenes

Projekat vodi Nekton, institut za nauku i zaštitu mora sa sedištem u Velikoj Britaniji, a finansira ga The Nippon Foundation, neprofitna fondacija sa sedištem u Japanu.

Tokom naredne decenije, desetine ekspedicija na žarišta biodiverziteta okeana tražiće nove vrste koje uključuju ronioce, podmornice i dubokomorske robote. Projekat se takođe nada da će uključiti privatna plovila i pojedince. Prikupljeni podaci i informacije biće otvoreno dostupni naučnicima, kreatorima politike i javnosti za nekomercijalnu upotrebu.

(EURACTIV.rs)