Zdravlje

KAKO ĆE SE HRVATSKA IZBORITI SA RAKOM? Smrtnost od kancera u ovoj zemlji je jedna od najviših u Evropi

Autor Milena Antonijević

Hrvatska planira da Nacionalnu strategiju borbe protiv raka do 2025. godine finansira sa 8,5 milijardi evra, kako bi smanjila stopu smrtnosti od kancera.

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zvaničnici javnog zdravlja Hrvatske tvrde da je smratnost od posledica obolevanja od raka u ovoj zemlji među najvišima u Evropi.

Plan je predstavio načelnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo HZJZ, Krunoslav Capak, na skupu kome su prisustvovali stručnjaci i članovi grupa obolelih od raka.

Planiramo da poboljšamo i proširimo naša tri postojeća programa skrininga ranog otkrivanja, za rak dojke, debelog creva i grlića materice. Takođe,u planu je pokretanje novih programa za druge vrste raka. Nedavno je doneta odluka Evropske komisije koja je proširila skrining na rak pluća, prostate i želuca", rekao je Capak.

U planu su nove metode skrininga, proširenje starosnih grupa obuhvaćenih testiranjem, dodatna promocija ovih programa i uvođenje novih vrsta testova.

Capak je rekao da iako plan ima finansijsku podršku, on takođe ima nedostatke u nekim oblastima.

Potrebna su i poboljšanja u pogledu bolje saradnje lekara opšte prakse i patronažnih sestara, edukativnih kampanja, razvoja softverske infrastrukture i izgradnje kliničke baze podataka koja bi „uključila sve relevantne institucije", zaključci su panelista koji su govorili na događaju.

Program za rano otkrivanje raka kože takođe bi trebalo da bude pokrenut uskoro i uključiće skrining ljudi koji pripadaju rizičnim grupama, kao što su svi stariji od 50 godina. Takođe će biti predložena zabrana solarijuma za sve mlađe od 18 godina, jer se veruje da bi jedan od faktora rizika za rak kože time bio smanjen.

Prema podacima Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC) i Evropske mreže registara raka (ENCR), oko 14.000 Hrvata umre od raka svake godine.

Hrvatska je 2020. imala petu najvišu stopu smrtnosti od raka u EU, iza Slovačke, Poljske, Kipra i Mađarske. Za karcinom pluća, debelog creva i prostate, stopa smrtnosti je iznad proseka EU.

(EURACTIV.rs)