Zdravlje

ŠTA DONOSI IZMENA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA? Kazne od 50.000 dinara za  prodaju elektronskih cigareta maloletnicima

Autor Milena Antonijević

Resorno ministarstvo objavilo je da počinje sa radom na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača u delu prodaje elektronskih cigareta maloletnicima jer smatra da je to rešenje javnozdravstvenog problema.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U ovom trenutku u Srbiji elektronske cigarete i drugi proizvodi (vape i slično) lako su dostupni maloletnicima. Mogu da ih nabave u lokalnim marketima, kioscima, pa čak i u kafićima.

U zakonodavnom sistemu Republike Srbije ovo pitanje nije regulisano, ne postoji definicija elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina, kao ni zabrana prodaje istih maloletnicima. Upravo iz svega navedenog, naglašena je hitna potreba za regulatornom akcijom koja se sada sprovodi”, kažu za EURACTIV u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije.

Resorno ministarstvo objavilo je da počinje sa radom na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača u ovom delu jer smatra da je to rešenje javnozdravstvenog problema.

“Osnovni cilj izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača jeste da se zabrani prodaja elektronskih cigareta i drugih proizvoda maloletnicima, kao posebno osetljivoj kategoriji. Na ovaj način će se omogućiti i sankcionisanje u slučaju prodaje, usluživanja i poklanjanja elektronskih cigareta i drugih sličnih proizvoda”, naglašavaju EURACTIV kreatori politike.

Popularnost upotrebe elektronskih cigareta i drugih elektronskih sistema za isporuku nikotina, među mladima i odraslima koji ne puše, predstavlja značajan javnozdravstveni problem, jer podstiču zavisnost od nikotina i izlažu korisinke kancerogenim supstancama. Istovremeno, povećavaju verovatnoću da će pojedinici početi da koriste druge duvanske proizvode, kao što su cigarete, navode iz ministarstva.

“Zaključak svih sprovedenih istraživanja je da konzumiranjem elektronske cigarete, sa ili bez nikotinskog punjenja, u vazduh se šalje  ne samo vodena para, već i niz hemikalija (propilen glikol, nikotin, arome, specifični nitrozamini, aceton, formaldehid, acetaldehid, benzopiren) pri čemu se štetni efekti ovih proizvoda odražavaju i na zdravlje pojedinaca i intezivno se šire na sve komponetne životne sredine”.

Za EURACTIV iz ministarstva navode da se izmena odnosi na član 23 ovog zakona, kojim će se zabraniti prodaja, usluživanje i poklanjanje elektronskih cigareta sa ili bez nikotina kao i drugih proizvoda, a koji su namenjeni za pušenje, šmrkanje, sisanje, žvakanje ili inhaliranje pare licima mlađim od 18 godina. Takođe, zabranjuje se da lica mlađa od 18 godina prodaju navedene proizvode.

Novim rešenjem kazniće se trgovac novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara ako proda, usluži ili pokloni elektronsku cigaretu ili drugi proizvod sa ili bez nikotina koji nisu duvanski proizvodi maloletniku”, pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Kako je na snazi Direktiva Evropske unije (2014/40) o usklađivanju zakona i drugih propisa država članica o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duvanskih i srodnih proizvoda i Preporuka Saveta o prevenciji pušenja i inicijativom za poboljšanje kontrole duvanskih proizvoda, a koje su države članice dužne da implementiraju u svoje zakonodavstvo, one mogu zabraniti određenu kategoriju duvanskog ili srodnog proizvoda radi zaštite javnog zdravlja.

Shodno tome, svaka država članica samostalno odlučuje o zabrani ovih proizvoda.

(EURACTIV.rs)