Zdravlje

KAKO ĆE ITALIJA REŠITI PROBLEM SVE MANJEG BROJA LJUDI? Vlada Đorđe Meloni ima plan za povećanje nataliteta

Autor Milena Antonijević

Broj umrlih u Italiji premašio je broj rođenih prethodne godine i dostigao rekordne vrednosti. Vlada premijerke Đorđe Meloni priprema nove mere za povećanje nataliteta.

Izvor: EPA-EFE/Marton Monus

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (Istat), od 1. januara 2023. Italija ima oko 58 miliona stanovnika, što predstavlja smanjenje od 3% u odnosu na prethodnu godinu. U 2021. godini, trend je bio minus tri ipo posto i -6,7% u 2020. godini, uglavnom zbog pandemije COVID-19. Pad stanovništva posebno je izražen na jugu zemlje (-6,3%).

Prema podacima Istata, broj umrlih (713.000) veći je u odnosu na rođene (393.000).

Ljudi stariji od 65 godina čine 24,1% ukupne populacije, a starijih od 100 godina ima 22.000, dok broj stranih državljana iznosi oko pet miliona, koji žive uglavnom na severu zemlje.

Po prvi put od ujedinjenja Italije, broj rođenih su 2022. godine pali ispod granice od 400.000 na 393.000.

Ovi brojevi su delom posledica spontanog ili indukovanog izbegavanja rađanja dece, a delom starenja ženske populacije u reproduktivnom dobu i realnog smanjenja reproduktivnog nivoa.

Mask osvetljava 'čizmu'

Kao odgovor na tvit mladog kompjuterskog analitičara Andrea Stroppa, u kome je komentarisao podatke Istat-a, izvršni direktor Tvitera Elon Musk je napisao: „Italija nestaje!

„Često iznosi primedbe na račun nataliteta u Italiji. Mnogo mu je stalo do naše zemlje. Povukao je paralelu sa Rimskim carstvom, rekavši da je jedan od faktora koji je doprineo nestanku Carstva upravo kolaps nataliteta", rekao je Stropa u intervjuu za Corriere della Sera.

Još 2022. godine, izvršni direktor Tvitera pisao je o ovom problemu, izazvavši odgovor Đorđe Meloni, koja tada još uvek nije bila premijerka.

„Fratelli d'Italia (FDI/ECR) je uvek predlagao plan za podršku majčinstvu i stopi nataliteta. Ako tako nastavimo imaćemo društvo bez dece, koje će se urušiti", rekao je on.
„Dobro je da o tome govori vidljiva osoba poput Elona Maska, ali je obeshrabrujuće što je bila potrebna njegova intervencija da ovo pitanje privuče medijsku pažnju", napisao je tadašnji premijer.

Vlada Melonijeve na delu

Posle opštih izbora u septembru 2022, Meloni je postala premijerka i stvorila ad hoc ministarstvo za rešavanje pitanja nataliteta.

Ministarka za porodicu, natalitet i jednake mogućnosti, Eugenia Roccella, prokomentarisala je podatke Istata uveravajući da je borba protiv vanredne demografske situacije glavni prioritet vlade.

„Počeli smo da se bavimo time od prvog dana i nastavićemo to odlučno", rekla je ministarka.

„Pored konkretnih akcija koje je preduzelo moje ministarstvo, natalitet jeste i biće vodeći kriterijum politike u svim sektorima i celokupnoj izvršnoj vlasti", dodala je ona.

(EURACTIV.rs)