Zdravlje

NEMAČKA IDE KA LEGALIZACIJI REKREATIVNOG KANABISA: Francuska će pažljivo pratiti plan komšija

Autor Milena Antonijević

Nemačka razmatra legalizaciju prodaje kanabisa u rekreativne svrhe od sledeće godine, prema nacrtu plana koji je ministar zdravlja Karl Lauterbah predstavio Evropskoj komisiji.

epa10495822 A lab worker looks through a magnifying glass to check the trichomes of the cannabis flower in the laboratories of the Israeli medical cannabis company 'Cannbit Tikun Olam Israel', at the Jezreel Valley, northern Israel, 28 February 2023. 'Cannbit Tikun Olam Israel' established in 2006 is considered the leading pioneering company in the country in the field of medical cannabis and clinical research. In August 2022, the company received the EU-GMP certification from the German Health for the production, export and marketing of medical cannabis to Europe. EPA-EFE/ABIR SULTAN
Izvor: EPA-EFE/Abir Sultan

Kako Nemačka ide ka legalizaciji rekreativnog kanabisa 2024. godine, francuska vlada namerava da pomno prati dešavanja u zakonodavnom okviru svog evropskog suseda.

Francuska će pažljivo pratiti evoluciju nemačkog zakonodavnog okvira, posebno u pogledu njegovog potencijalnog uticaja na prekogranične regione", rečeno je za EURACTIV France iz kabineta Fransoa Brauna, francuskog ministra zdravlja.

Francuska se trenutno protivi legalizaciji kanabisa i ima jedno od najrestriktivnijih evropskih zakona. Takođe ima drugi najveći nivo potrošnje u Evropi sa oko 900.000 dnevnih korisnika kanabisa, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ako Nemačka legalizuje rekreativnu upotrebu kanabisa, to bi imalo „direktan uticaj na Francusku", smatra Bernard Baset, predsednik udruženja zavisnosti Francuske.

„U Evropi su granice veoma propusne. Prebacivanje kanabisa iz Nemačke u Francusku biće odličan sport od samog početka", rekao je Baset za EURACTIV France.

„Iskušenje će biti očigledno", dodao je on.

Udruženje Addictions France zalaže se za legalizaciju kanabisa, te tvrdi da će to pomoći u borbi protiv trgovine drogom, dok se francuski predsednik, Emanuel Makron, protivi njenoj legalizaciji.

Vlada je 9. marta objavila svoju međuresornu strategiju za borbu protiv ponašanja zavisnosti 2023-2027, koja ima za cilj intenziviranje politike protiv trgovine drogom.

Francuski zakoni među najstrožim

„Francuski političari imaju moralni pristup koji nije efikasan u smislu javnog zdravlja", rekao je Basset.

Represija nije rešenje, rekla je u januaru za EURACTIV Mari Žafret Rustid, sociolog i istraživač u Nacionalnom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM).

„Represija čini saobraćaj dinamičnijim, to je efekat balona, studije to pokazuju", rekla je ona.

Nekoliko država članica, uključujući Španiju, Portugal i Holandiju, dekriminalizovalo je upotrebu kanabisa, gde korisnici ne podležu novčanim ili zatvorskim kaznama.

Dekriminalizacija ne znači da je prodaja i konzumacija kanabisa potpuno legalna.

Trenutno, potpuna legalizacija rekreativne upotrebe kanabisa je samo slučaj na Malti gde je u decembru 2021. usvojen zakon koji dozvoljava potrošnju i kultivaciju, iako bi Nemačka mogla da se pridruži redovima Malte, ako usvoji zakon.

Međutim, legalizacija kanabisa u Evropi daleko je od „priče o uspehu", rekla je Valeri Saintoiant, delegat međuministarske misije za borbu protiv droga i ponašanja zavisnosti (Mildeca).

Prema rečima Saintoiant, dekriminalizacija kanabisa dovela je do „banalizacije proizvoda" bez „smanjivanja trgovine drogom" i bez sprečavanja dilera da nastave da prodaju druge nedozvoljene proizvode.

U Francuskoj, 44,8% ljudi starosti od 15 do 64 godine konzumiralo je kanabis bar jednom u životu, prema izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (OFDT) objavljenom u septembru 2021.

Poređenja radi, za Španiju je 37,5%, a za Dansku 38,4%. U Holandiji ta cifra iznosi 27,7%.

Pozitivna 'dobrodošlica' od Komisije


Nemački zakon je već dobio "veoma toplu dobrodošlicu" od strane Komisije, rekao je Lauterbach za nekoliko nemačkih medija prošle sedmice.

Lauterbach je naglasio da će budući zakon o legalizaciji kanabisa u rekreativne svrhe biti „u skladu sa pravom EU", koje uključuje međunarodne sporazume koje je Evropska unija potpisala. To je sprečavanje komercijalnih aktivnosti u vezi sa drogom, uključujući kanabis, izvan medicinske ili naučne upotrebe.

„Ako Nemačka legalizuje upotrebu kanabisa, debata bi trebalo da se ponovo aktivira u Francuskoj", rekao je Baset.

(EURACTIV.rs)