Zdravlje

OD VELIKOG KAŠLJA PREMINULO ČETVORO DECE NA INSTITUTU ZA MAJKU I DETE: "Nema bolje odbrane od imunizacije"

Autor Milena Antonijević

Dok je četvoro dece preminulo od posledica velikog kašlja, još jedno dete se nalazi na respiratoru, rekao je Vladislav Vukomanović, zamenik direktora beogradskog Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić"

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U razgovoru za RTS, profesor Vukomanović je rekao i da je povećan broj obolelih i to najviše kod dece, ali i kod odraslih

Prema njegovim rečima, za veliki kašalj nema bolje odbrane od imunizacije. 

Kako je pojasnio, bebe koje nisu stigle da dobiju vakcinu, odnosno odojčad od dva, tri ili četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku velikog kašlja.

Profesor je naveo da je veliki kašalj bio uzrok smrti četvoro dece u Institutu za majku i dete.

"Kod četiri bolesnika, nažalost, završio se smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na respiratoru, što znači da je respiratorno i životno veoma ugroženo", kazao je on.

Prema njegovim rečima, broj pozitivne dece na ovo obolenje je oko 70, dok je hospitalizovano dve trećine njih.

"Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti", naglasio je Vukomanović.

Pre svega vakcinacija

Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

U periodu kada deca još nisu vakcinisana ili nisu razvila imunitet, a veliki kašalj je najopasniji upravo za taj uzrast.

Profesor Vukomanović je podvukao da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije i to ne samo dece koja su vakcinisana redovno po kalendaru, a upravo, vakcinacija po kalendaru kod dece u najranijem uzrastu je neophodna.

"Zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaraženih, sigurno je zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba i to dolazi na naplatu na ovaj najtragičniji način", upozorio je zamenik direktora Instituta za majku i dete.

Vukovanović kaže da je Ministarstvo već reagovalo i donelo uputstvo koje će se sprovoditi u praksi po pitanju izmena u kalendaru imunizacije da deca i posle osnovne škole dobiju revakcinu, kao i da se trudnice vakcinišu.

(M.A./EURACTIV.rs)